Държавният департамент на САЩ разследва изчезването на бутилка скъпо уиски

Държавният департамент на САЩ разследва изчезването на бутилка скъпо уиски ...

Разследват Майк Помпео за бутилка скъпо уиски за 6000 долара

Държавният департамент на САЩ разследва изчезването на бутилка скъпо уиски на стойност близо 6000 долара. Бутилката е поднесена от името на японското правителство на тогавашния държавен секретар Майк Помпео при посещението му в страната през 2019 г.

Липсата на бутилката е забелязана при традиционния годишен доклад на Протоколната служба на Държавния департамент, в който се отчитат подаръци, дадени на висши служители на САЩ от чужди правителства и лидери. Ако един подарък надхвърля определена стойност, получателят е длъжен да го предостави на Националния архив или друга правителствена служба, или може да задържи подаръка и да възстанови сумата на Министерството на финансите.

Смята се, че е получил скъпата напитка по време на срещата на върха на Г-20 в Япония, където той присъства редом до тогавашния американски президент Доналд Тръмп.

Самият обвиняем отбелязва, че не може да открие бутилката и че има разследване, което търси обяснение за липсата й.

Сред предметите, дадени на Помпео докато е заемал поста държавен секретар, са и два килима на обща стойност 19 400 долара от президента на Казахстан и външния министър на Обединените арабски емирства.

Доналд и Мелания Тръмп, например, са получили подаръци на обща стойност около 120 хиляди долара през 2019 г., включително пушка от времето на Османската империя на стойност 8 500 долара от българския премиер, бронзова скулптура на арабски кон от короната на принца на Бахрейн на стойност 7 200 долара и статуя на арабски орикс на стойност 6 300 долара от емира на Катар. Всички подаръци са предоставени на Националния архив на САЩ.

Още от АМЕРИКА:

Източник: actualno.com