Държавници, експерти и производители на оръжия съобщиха тези дни за

...
Държавници, експерти и производители на оръжия съобщиха тези дни за
Коментари Харесай

Нови оръжейни доставки за Украйна

Държавници, специалисти и производители на оръжия оповестиха тези дни за нови оръжейни доставки, които може да чака скоро армията на Украйна, бореща се против експанзията на Москва .

Лидерите на страните от НАТО се връщат към концепцията да изпратят на Украйна съвременни бойни самолети като руските изтребители МиГ-29 и даже многофункционални американски Ф-16, означи на 29 ноември в колонка за Блумбърг адмирал Джеймс Ставридис, някогашен главнокомандващ силите на алианса в Европа.

Западът би трябвало да ускори подпомагането на Киев, що се отнася до противовъздушната защита (ПВО). Украинският президент Володимир Зеленски естествено желае НАТО да сътвори над страната безполетна зона и постоянно приканва Запада да затвори небето на Украйна. Най-вероятно той ще получи израелски системи за Противовъздушна отбрана " Железен купол ", зенитни ракетни системи " Пейтриът " и може би тактически изтребители, предвижда адмиралът от Съединени американски щати. За момента съгласно него превъзходство във въздуха имат съветските Военнокосмически сили, натрупали военен опит в Сирия, отбелязва съветската организация Росбалт.

Междувременно компанията " Украински хеликоптери " дава на войските и полицията нова партида помощ от 13 джипа, в това число " Мицубиши Ел 200 ", 750 бронежилетки и друга защитна екипировка, както и водолазно съоръжение на стойност 38,66 милиона гривни. Досега помощта ѝ възлиза общо на 93 милиона гривни, заяви на 23 ноември украинската телевизия " ТСН ".

Освен транспорта на бойци и муниции, бранителите на Украйна инсталират на тези коли едрокалибрени картечници. А водолазното съоръжение дава на специфичните сили опция да разминират акватории, да вадят от водата потопена техника на врага и да подкрепят армията на Киев да форсира реки и разнообразни водни трудности.

Киев към този момент получава от Турция 230-милиметрови реактивни системи за залпов огън TRLG-230 - " оръжия, от които се нуждае Украйна ", насочвани към задачите си от турски дронове " Байрактар " благодарение на сателитни и лазерни средства, осведоми на 24 т. м. профилираният уебсайт Oryx.

Самоходната система TRLG-230 е най-новата разработка от този жанр с огромна далекобойност и нараснала акуратност на стрелбата, разяснява на другия ден съветското издание " Военное обозрение ".

На 22 ноември същият портал цитира испански медии, съгласно които Мадрид ще достави на Киев гаубици " 105/14 ", създадени поначало за потребностите на алпийските подразделения от армията на Италия. Това удостовери по-рано и министърът на защитата на Испания Маргарита Роблес. Оръдията от този вид нееднократно са употребявани в действителни бойни условия - в спорове на Арабския полуостров, виетнамската война и войната за Фолклендските острови, напомнят съветски специалисти.

Литва ще обезпечи на Украйна муниции за извънредно нужните на фронта 155-милиметрови артилерийски системи, даде обещание министърът на защитата Арвидас Анушаускас, представен на 22 ноември от украинския уебсайт " Вести ".

Три дни преди този момент порталът помести и известие в Туитър на литовския публицист Андрюс Тапинас, съгласно който жителите на страната са събрали 250 хиляди $ за морски безпилотник, предопределен за Украйна и кръстен " Yes to peace " или " PEACE Да " - " Да " на мира ". Това е вторият морски дрон, който ще бъде дарен от литовците на Киев след модела " PEACE Дец ", а към този момент са насъбрани и 40 000 евро за трети - " PEACE Дюк " ( " Херцог на мира " ). " Това ще е най-хубавото трио от времената на Трите тенора ", написал Тапинас, събирал по-рано средства за дрон " Байрактар " за Украйна.

Украинската компания " Укрспецсистемс " показа нов безпилотник " Шарк ", конструиран от нея след началото на съветското настъпление и предопределен да взема решение всички съществени задания за разузнаване, наблюдаване и поправяне на огъня. Машината, снабдена с електрооптични датчици, може да навлезе на 60 километра в тила на съперника и да следи войските му в течение на 2 часа, движейки се със скорост до 150 км/ч, осведоми " Вести " на 27 ноември.

Учени, аспиранти и студенти от Украйна създадоха неповторима система " Трембита-сейсмо ", която в действително време дефинира точните координати на съветски танкове, оръдия и миномети, ситуирани надалеч от украинските позиции, с цел да улесни контрабатарейната битка на силите на Киев и да уточни стрелбата им, заяви в неделя украинското издание " Факти ".

Обсегът на комплекса е 20 км, дронове камикадзе се засичат от разстояние 10 км и се унищожават от отдалеченост 1,5 км, прецизира един от разработчиците - Андрий Олефир, само че отхвърля да разкрие правилата, въз основа на които системата " слуша земята " и по този начин следи напредването на диверсанти, танкове, самоходни оръдия и бронирани коли на врага. Всеки военнослужещ може да овладее ръководството на 4-килограмовия апарат за 2-3 часа, твърди той. Предишни мостри от серията " Трембита " са употребявани от 2013 година за защита на украински летища от терористи, показва " Факти ".

Осемгодишният Сергий Мороз връчи на генерал-майор Виктор Николюк, оглавяващ оперативното командване " Пивнич " ( " Полунощ " ), ключовете на камионетка, купена за потребностите на бранителите на Украйна, оповестиха през седмицата украинските медии.

С позволение от родителите си украинското момче пеело национални и патриотични песни из улиците на родния си град Чернигов и дарило събраните пари за армията на страната, сражаваща се с съветските нашественици.

" Най-съзнателната каста от популацията на Украйна през днешния ден са такива деца. Именно с помощта на тях ще реализираме победа и ще изберем за тях почтено и ярко бъдеще ", разяснява военачалник Николюк, представен на 26 т. м. от украинския уебсайт " Цензор ", постъпката на дребния доброволец.

Източник: Българска телеграфна агенция, обстоятелства.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР