Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества или

...
Държавните висши училища ще могат да създават търговски дружества или
Коментари Харесай

Университетите ще могат да създават търговски дружества?

Държавните висши учебни заведения ще могат да основават търговски сдружения или да вземат участие в капитала на такива с цел да печелят от научната си активност , планува проектопостановление на Министерския съвет, импортирано за публично разискване от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Участието на висшето учебно заведение в основаното от него комерсиално сдружение не може да е по-малко от 34 на 100 от общия капитал на сдружението . Предметът на активност на компаниите може да е в три посоки: проучване, реализация и развиване на научни разработки , внедряване и продажба на такива и ходатайство при прехвърлянето на технологии сред софтуерни центрове и софтуерни паркове.

Решенията за основаване на комерсиалните сдружения или за присъединяване на висшите учебни заведения в капитала на такива ще се вземат от Академическите препоръки на университетите . Подчертава се, че образователните заведения могат да основават компании единствено за стопанската реализация на резултати от осъществените научни проучвания и основаните обекти на интелектуална благосъстоятелност. В капитала на сдруженията висшите учебни заведения ще могат да вземат участие с парични и непарични средства.

" Ние утвърждаваме, даже споделям, че малко позакъсня . Но по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай ", сподели пред БНР проф. Любен Тотев, ръководител на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР