Държавните висши училища и научните организации ще получат 5,2 млн. ...

Държавните висши училища и научните организации ще получат 5,2 млн.

Вдигат докторантските стипендии с още 250 лева

Държавните висши учебни заведения и научните организации ще получат 5,2 млн. лева., с цел да усилят докторантските стипендии от 750 лв. на 1000 лв., реши държавното управление в оставка. Това оповестиха от Министерството на образованието и науката (МОН).

Повишението бе заложено при актуализацията на бюджета. Повече пари ще вземат 3259 докторанти в постоянна форма на образование в държавни университети и на 223 докторанти в постоянна форма на образование в научни организации.

Увеличението е обвързвано с по-високите разноски за прехрана на живот и влиза в мощ от 1 юли 2022 година Това е второто нарастване на стипендиите за тази година. С държавно решение от края на май стипендиите бяха нараснали с 250 лева., като бе решено още новите суми да се изплащат със задна дата от 1 април. През последните повече от 10 години докторантските стипендии бяха 500 лева.

Със същото разпореждане на държавното управление се дават и 1,8 млн. лева. за нарастване на отпусканите от страната средства за наеми и хранене в 34 студентски общежития и 20 стола, ръководени от “Студентски столове и общежития ” ЕАД. В резултат на това през идната академична година наемите в тези общежития ще запазят сегашните си равнища, а отстъпката в студентските столове на сдружението ще се увеличи.

Източник: bg-voice.com


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg