Държавните горски предприятия инвестираха над 1,1 млн. лв. за закупуване

...
Държавните горски предприятия инвестираха над 1,1 млн. лв. за закупуване
Коментари Харесай

Държавните предприятия инвестираха над 1,1 млн. лв. за закупуване на частни горски имоти през 2020 г.

Държавните горски предприятия вложиха над 1,1 млн. лева за закупуване на частни горски парцели през 2020 година С тях са закупени общо 327 парцела с обща повърхност 1785 дка. Те са близо три пъти повече в съпоставяне със закупените по време на първата процедура през 2016 година Броят на закупените парцели през 2020 година е с 201 повече, а площта им е с 756 дка повече. Целта е към държавните гори да бъдат присъединени дребни горски парцели, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в положително положение от актуалните им притежатели. Средната цена на 1 дка от закупените горски парцели варира в шестте държавни предприятия сред 284 лева./дка при “Североизточно държавно дружество ” до 1027 лева./дка при “Южноцентрално държавно дружество ”. Средната цена за всичките предприятия е 623 лева./дка.

Средната повърхност на закупените парцели е 5,5 дка. Най-големите по повърхност парцели са закупени от „ Североизточно държавно дружество “ – 30,9 дка и 49,1 дка, както и от „ Южноцентрално държавно дружество “ – 27 дка. В останалите четири предприятия оптималната повърхност на закупените парцели е 10 дка. 

Поради оповестеното изключително състояние в страната и техническа неспособност на част от притежателите за подписване на покупко-продажби, срокът за нотариалните продажби беше продължен до края на 2020 година

През 2021 година се възнамерява да бъде оповестена нова акция за закупуване на частни горски парцели. Стойността на отпуснатите средства за нея няма да бъде по-малка от вложените през актуалната година.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР