Държавни, общински и частни болници „воюват” за медицински сестри.В момента

...
Държавни, общински и частни болници „воюват” за медицински сестри.В момента
Коментари Харесай

Болници привличат медицински сестри със стипендии

Държавни, общински и частни лечебни заведения „ воюват” за медицински сестри.

В момента в страната работят към 24 хиляди сестри, а са нужни два пъти повече. Ситуацията е същата и при акушерките – работещите са близо 4 хиляди, само че са нужни още толкоз.

Недостигът на медицински експерти накара лечебните заведения да отпускат стипендии, с цел да ги притеглят да работят за тях.

Университетската болница „ Св. Георги” в Пловдив да вземем за пример дава стипендия за студенти с триумф най-малко 4,50. Стипендията е в размер сред 150 и 200 лева, а против нея бъдещите медицински експерти се задължават да работят в болничното заведение най-малко 3 години. Програмата съществува от септември 2017 година, само че искащи да се включат към този момент няма.

Столичната многопрофилна болница „ Св. София” с ъщо разгласи стипендиантска стратегия – 300 лева на месец, а против това бъдещите експерти също са длъжни да работят 3 години в болничното заведение. В програмата към този момент са се присъединили двама души.

Столичната общинска Първа многопрофилна болница също се надпреварва за медицински сестри – поема им университетските такси, против което те са задължени да работят в лечебното заведение също най-малко 3 години.

„ Да си сестра на днешно време не е леко, заплатата е малко, отговорностите са доста, натоварено е, тъй като сестрите са малко” – споделя Елена Иванова, която е студентка в III курс и работи в Първа МБАЛ – София. Тя е измежду студентите, включени в програмата на лечебното заведение.

По програмата се финансира и образованието на други медицински експерти като лаборанти и рехабилитатори.

„ Желаещите не са доста, само че всеки останал в болничното заведение е скъп за нея”, споделя шефът доцент доктор Цветомир Димитров.

„ Има дефицит, само че с помощта на тези наши дейности се оправяме и съумяваме в тази труда конюнктура да работим”, прибавя той.

Средната заплата на медицинските сестри в общинската болница е 700 лева

Стипендии възнамерява и Столичната община – още веднъж в границите на 300 лева на месец за студенти, приключили първи курс с триумф най-малко 4,50.

„ Общината прави тази стратегия за да задържи медицински експерти най-малко 3 години да работят в общинското здравеопазване”, изяснява доктор Моника Чеуз, шеф на дирекция „ Здравеопазване” в Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Проектът е взаимен с Факултета по публично здраве към Медицинския университет в София.

Очаква се Общинският съвет да го гласоподава, а стипендиите да тръгнат през есента на 2018 година
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР