Държавната руска компания Газпром може да намали производството си на

...
Държавната руска компания Газпром може да намали производството си на
Коментари Харесай

Голям проблем за Газпром, руски икономисти разпердушиниха фирмата

Държавната съветска компания " Газпром " може да понижи производството си на газ до под 400 милиарда кубични метра поради понижаване на количествата за експорт. Това мнение показват в отчет анализатори от съветския неправителствен Център за енергийно развиване, представени от ТАСС.

" Ако наклонността на спад в износа продължи, което наподобява най-вероятно, тогава произвеждане на " Газпром " през актуалната година за първи път в актуалната история на Русия може да не надвиши равнището от 400 милиарда кубични метра газ ", пишат анализаторите в собствен отчет. Според тях динамичността на производството главно се въздейства от температурите през зимата. Засега обаче наподобява, че достигането на това равнище е доста малко евентуално, поради че съветският колос е запълнил локалните газови складове до висока степен преди идния отоплителен сезон.

Повече от 90% от спада на среднодневния рандеман на газ в Русия през юли по отношение на юни се дължи на " Газпром ", като холдингът е създал единствено 24 милиарда кубични метра синьо гориво. През август производството може да намалее до 22 милиарда кубични метра, предвиждат откривателите. Това се изяснява с обстоятелството, че търсенето на газ през август обичайно е най-слабо.

По-рано " Газпром " заяви, че за първите седем месеца и половина на годината е понижил добива с 13,2 на 100 по отношение на същия интервал на 2021 година до 274,8 милиарда кубични метра. В края на април заместник-председателят на му Виталий Маркелов съобщи, че холдингът възнамерява да създаде 494,4 милиарда кубични метра газ до края на годината спрямо 514,8 милиарда кубични метра през предходната година.

Възможно е и съветските петролни компании леко да понижат добива си, като до края на декември годишния спад евентуално ще е с 0,8 на 100 до 520 милиона тона (3,86 милиарда барела), написа още в отчета на Центъра за енергийно развиване.

В края на май вицепремиерът Александър Новак призна, че до края на годината производството може да спадне до 500 милиона тона по отношение на 524 милиона тона през миналата година. Според анализаторите обаче сходна прогноза в този момент наподобява доста консервативна, защото е направена в обстановка на доста по-голяма неустановеност, а настоящото равнище на рандеман " значи, че в края на годината производството евентуално леко ще спадне ".

Експертите правят оценка среднодневното произвеждане на нефт и газов кондензат в Русия през юли на 10,75 милиона барела или растеж с 0,4 на 100 по отношение на юни. Средното произвеждане за първите шест месеца от годината възлиза на 10,67 милиона барела дневно. " Нашата базова прогноза допуска, че през август производството ще продължи леко да нараства, достигайки 10,8 милиона барела дневно, а по-късно от есента ще намалее до 10,0-10,3 милиона барела дневно, с цел да стигне равнища от към 9 милиона барела дневно през декември на фона на влизането в действие на глобите на Европейския съюз ", написа също по този начин в отчета.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР