Държавната пенсия от първия стълб на родените след 31 декември

...
Държавната пенсия от първия стълб на родените след 31 декември
Коментари Харесай

Пенсията от НОИ за родените след 1959 г. ще се намали с около 10%

Държавната пенсия от първия дирек на родените след 31 декември 1959 година ще се понижи с към 10% вместо с в началото заложените към 20%, стана ясно в понеделник. Въпросният спад се чака да бъде обезщетен от така наречен втора пенсия, която ще се изплаща от частните фондове (втория стълб).

Правителството следва да гласоподава промени в наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, прегледани в понеделник на изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие. Измененията са вследствие на законодателни промени, които уредиха така наречен фаза на погашение на вторите пенсии от частен фонд.

През септември тази година право на пенсия се чака да придобият първите кохорти пенсионери по тристълбовата осигурителна система. Те ще получават най-малко две пенсии – една държавна от Национален осигурителен институт, която ще бъде понижена, и една от частен повсеместен пенсионен фонд (УПФ), която се чака да компенсира понижението от Национален осигурителен институт. Редукцията се дължи на разделянето на вноската от 2002 година насам сред осигурителния институт и частните фонсове. Това важи за родените след 31 декември 1959 година Ако бъдещите пенсионери решат да разчитат единствено на Национален осигурителен институт, те имат късмет до 30 юни тази година да трансферират напълно партидите си от частен фонд в Държавното публично обезпечаване и тогава още веднъж ще получават единствено една държавна пенсия.

Измененията в наредбата се чака да обезпечат " по-прозрачен и по-справедлив метод при установяване на понижението на пенсията от Държавното публично обезпечаване ".

" Прогнозите демонстрират, че първите пенсионери след 31 август 2021 година, могат да чакат приблизително с към 10% или 50-60 лева по-висок размер на пенсията от Национален осигурителен институт спрямо тази, която биха получили, в случай че не беше подхваната смяна в изчисляването на самостоятелния коефициент ", показаха от държавната пресслужба.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР