Държавната пътна администрация отбеляза 135-тата си годишнина 2018 г. и

...
Държавната пътна администрация отбеляза 135-тата си годишнина 2018 г. и
Коментари Харесай

Инж. Атанасов: Следващите две години ще са исторически за пътното строителство

Държавната пътна администрация означи 135-тата си годишнина 2018 година и 2019 година

ще бъдат исторически за пътното строителство, защото ще стартираме стратегически планове в Северна България - цялостното довеждане докрай на „ Хемус ", построяването на автомагистралите „ Русе - Велико Търново ", „ Видин - Ботевград ", „ София - Калотина " и най-сложният сектор от „ Струма " през Кресненското дефиле. Убеден съм, че ще се оправим с тези провокации, тъй като имаме и познания, и опит, съобщи ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов на тържеството във връзка 135-годишнина от основаването на държавната пътна администрация.

В приветственото си слово инж. Атанасов акцентира, че миналите 5 години и изключително 2015 година са едни от най-успешните години в пътното строителство на съвременна България, защото със средствата от Европейския съюз автомагистралната мрежа се е нараснала с над 300 км и сега е към 740 км. Бяхме си сложили амбициозна стратегия, която изпълнихме изцяло, съобщи инж. Атанасов.

Заместник-министърът на районното развиване и благоустройството инж. Валентин Йовев акцентира, че инфраструктурата би трябвало да се поддържа, доизгражда и развива и за това са нужни обилни вложения. С въвеждането на тол системата чакаме над 1 милиарда лева доходи годишно или към 3 пъти повече, в сравнение с получаваме от винетните стикери сега, и тези средства ще се влагат в поддържане и развиване на републиканската пътна мрежа, съобщи заместник-министър Йовев.

Знаем, че пътищата не са идеални - има настилки, които са на повече от 20-30 години, само че ще сменим метода и от кърпежи ще преминем към цялостна рехабилитация на компрометираните сектори, които не са ремонтирани от над 30 години, сподели инж. Йовев.
Началото на пътната администрация се поставя на 3 април 1883 година, с Указ №267 на княз Александър I Батенберг. С него се утвърждават законите за изработката, поправката и поддръжката на държавните пътища и на окръжните пътища, както и Правилникът за службата на кантонерите. С първите държавни документи за планиране, строителство и поддържане на пътищата в Княжество България за първи път се регламентира пътното дело у нас. Двата закона са направени от княз Михаил Хилков, който е бил ръководещ Министерството на общите здания, земеделието и търговията (МОСЗТ) в кабинета на ген. Леонид Соболев. Към това министерство са били и пътищата на страната.
България посреща Освобождението си с 2 511 километра пътища. В идващите 30 години пътната мрежа нараства близо 4 пъти, като през 1915 година - в навечерието на Първата международна война, доближава над 9 000 км. Приети са редица закони за развиването на пътната инфраструктура, нейната подредба, отговорности, отговорности и финансиране. Изграждат се пътищата София - Самоков, Варна - Бургас, Русе - Силистра, Враца - Мездра, Оряхово - Враца, Асеновград - Чепеларе, Пазарджик - Брацигово, Хасково - Кърджали и редица мостови уреди.
До 1944-та година пътната мрежа доближава над 22 000 км. Приети са два закона, които дават сериозен подтик за развиването на пътното строителство. Това са законите за пътищата и за трудовата тегоба. Построяват се правите София - Мездра, Сливен - Елена, Троян - Кърнаре и Кричим - Девин и редица други. Периодът до 1971 година е интервал на рационализация на главната пътна мрежа.

Изграждат се направленията Русе - Велико Търново - Килифарево, Подбаланският път София - Карлово - Бургас, проходите на Републиката и Витиня. От 1954 година в употреба е и първият мост над река Дунав при Русе. С новото административно разделяне на страната през 1959 година се основават 27 окръжни пътни пътни ръководства. С предписание на Министерския съвет от 19 май 1971 година се утвърждава построяването на автомагистралния пръстен на страната в направлението: София - Пловдив - Сливен - Бургас - Варна и София - Плевен - Бяла - Попово - Шумен - Варна, с обща дължина към 1000 км. Той включва трите автомагистрали „ Тракия ", „ Хемус " и „ Черно море ". Започва развиването на автомагистралното строителство.
В момента републиканската пътна мрежа е към 20 000 км.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР