Държавната Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) е сключила договор за

...
Държавната Национална компания Железопътна инфраструктура (НКЖИ) е сключила договор за
Коментари Харесай

Семейството на осъдения депутат Илия Илиев продължава да получава държавни поръчки

Държавната Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) е сключила контракт за над 9 млн. лева по търг за доставка на релси с сдружението " Юнайтед пропърти груп ". Самото то не е известно, само че е обвързвано с някогашния народен представител от Движение за права и свободи и ръководител на ромската партия ДРОМ Илия Илиев. " Юнайтед " публично е благосъстоятелност на 21-годишния Христо Янков, а неотдавна неин шеф е татко му - Йордан Илиев. Първият е племенник, а вторият е брат на някогашния народен представител, оповестява " Капитал ".

Изданието напомня, че преди години компании, свързани с него, са печелели поръчки за ремонт на железопътни сектори, развалени при бедствия, които обаче ремонтира страната. Впоследствие прокуратурата изиска имунитета на Илиев поради следствие за длъжностно заграбване в изключително огромни размери таман поради железопътни търгове. През март Илиев получи 2 година с условна присъда с 5-годишен изпитателен период за източването на 3 млн лева от НКЖИ.

Въпросният търг за доставка на релси е разгласен през февруари тази година и е с две позиции, надлежно за 9.12 млн. лева и 2.8 млн. лева с Данък добавена стойност, като се явяват общо три претендента.

" Ейч ай ти България " и " Инфра комерс " са другите две сдружения, подали предложения. Първата компания е поделение на немската HTI Group и има опит в доставките на тръби за разнообразни ВиК сдружения в страната, а второто е дъщерно сдружение на строителната компания " Трейс ". Всички претенденти са подали предложения и за двете позиции, като цената е била единствен аршин за оценка на офертите.

В търга е имало условие за опит с доставка на релси - най-малко 1150 тона за последните три години, показва изданието като добавя, че не е известно по кое време " Юнайтед пропърти груп " е придобила този опит, защото съгласно информация в регистъра на Агенцията по публични поръчки не демонстрира да има извоювана поръчка за релси.

Янков публично става притежател на " Юнайтед " през септември 2018 година, а сдружението е основано три години преди този момент. От момента, в който Янков става публично притежател, сдружението печели други пет публични поръчки на стойност към 14 млн. лева

" Капитал " напомня, че братът на Илиев и татко на Янков - Йордан Янков, беше притежател на " Енерджи груп 2003 ", която получи през годините 24.5 млн. лева от търгове на НКЖИ.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР