Държавната консолидационна компания (ДКК) ще има нов изпълнителен директор, след

...
Държавната консолидационна компания (ДКК) ще има нов изпълнителен директор, след
Коментари Харесай

ДКК е с нов изпълнителен директор, сменят и ръководствата на ВМЗ и "Кинтекс"

Държавната консолидационна компания (ДКК) ще има нов изпълнителен шеф, откакто в четвъртък новият уголемен ръб е дал своя вот близката до Корнелия Нинова Смиляна Нитова да бъде освободена от поста. Тя обаче остава член на съвета на шефовете. За представител на холдинга е избран Венцислав Димитров, който е един от новите членове, назначени от служебния министър Никола Стоянов. Това излиза наяве от известие на ДКК.

Ръководството на ДКК стартира и незабавни смени в ръководството на няколко дъщерни сдружения, като задачата е те да бъдат оздравени. Повече членове ще има бордът на военния цех ВМЗ, а освободеният през юни Иван Стоенчев ще се върне в управлението. В търговеца " Кинтекс " ще бъдат заменени всичките членове на борда без един. Спира се и уволнението на изпълнителния шеф на НИТИ Делян Начев, който някогашният стопански министър Корнелия Нинова се опита да смени в последния си ден на поста.

От холдинга прецизират, че решението идва след влизането на трима нови члена в борда на ДКК, само че останалите четири са назначени от Нинова. Протоколът от съвещанието още не е оповестен в комерсиалния указател и не е ясно кой от досегашните фрагменти е подкрепил решението и е обезпечил болшинство. Още шефове във ВМЗ

В сопотския ВМЗ ще бъдат назначени още четирима нови члена на борда, с което броят им ще стане 7. От ДКК показват, че сега съветът на шефовете е от трима души, а по закон се изисква да са най-малко петима. Подадени за регистриране в този момент са Ивайло Кънев, Николай Николов, Тома Цилев и Иван Ангелов. От късите визитки, които ДКК показа, излиза наяве, че Кънев има опит във финансовото обмисляне и осъществяване и е бил управител бюджетиране и ценообразуване в Централното ръководство на Chrysler, Канада. Николай Николов е правист с повече от 30 годишен стаж. В предишното Иван Ангелов е бил представител на България в Агенцията на НАТО за поддръжка и доставяне, има опит във военно-промишления бранш. Тома Цилев също е с юридическо обучение със стаж в разнообразни институции.
Реклама
От холдинга прецизират още, че в управлението на ВМЗ се връща и Иван Стоенчев, само че не излиза наяве като какъв. Стоенчев беше назначен за изпълнителен шеф от Корнелия Нинова през февруари и освободен още веднъж от нея през юни тази година. Според известието на ДКК главният претекст за възобновяване му в този момент е, че в ръководството на завода ще влезе човек, който познава в елементи активността, има нужния опит и може да върне високите равнища на произвеждане в най-кратки периоди. Пълна смяна в " Кинтекс "

Пълна смяна ще бъде направена и в " Кинтекс ", където от настоящия съвет на шефовете ще остане единствено един член. От ДКК изясняват решението си с влизането на проверяващи органи в компанията и данните за платени малко преди този момент 800 хиляди лева към офшорно сдружение. За превод към Дубай алармира преди десетина дни някогашният шеф на сдружението Александър Михайлов. Той беше уволнен от Корнелия Нинова директно откакто приключи някои съмнителни контракти за външни услуги.

От ДКК показват, че всички обстоятелства и условия около заплащането следва да бъдат конкретизирани, само че с цел да се направи справедлив разбор на положението на сдружението е взето решение да се включат нови специалисти в управлението. Единственият член на борда, който остава в ръководството, е Пламен Пешев. Той е дал своя вот срещу изплащането на огромните суми към офшорната компания и има над 30-години стаж в " Кинтекс ", споделиха от ДКК.

Предложените нови членове са Борис Янчев, Милен Николов, Станислава Георгиева и Николай Станчев. Борис Янчев има опит във външната търговия, двустранните и многостранни търговски връзки и съгласно ДКК ще укрепи активността на " Кинтекс " по договаряния с задгранични сътрудници. Милен Николов е инспектор, заемал разнообразни позиции в Сметна палата. Станислава Георгиева е правист с над 15-годишен стаж. Николай Станчев има експертиза в ръководството на индустриални процеси и е с дълготраен стаж в разнообразни предприятия и институции свързани с военно промишления комплекс на България, споделиха от холдинга. Ръст в Сопот
Реклама
От оповестения неотдавна доклад на ВМЗ за първата половина на 2022 година излиза наяве, че финансовите резултати внезапно се усъвършенстват макар поредицата от кадрови смени и разтърсванията в ръководството на сдружението. Компанията съвсем утроява оборота си и отбелязва осемцифрена облага по отношение на загуба за същия интервал на предходната година (виж таблицата). В отчета се показва още, че за второто полугодие се чакат контракти и поръчки за осъществяване в размер на 250 млн. лева

Интересното е, че внезапният скок в резултатите на ВМЗ идва през второто тримесечие, когато изпълнителен шеф беше Иван Стоенчев. Той беше назначен от Нинова през февруари, а четири месеца по-късно - през юни, беше освободен дружно с целия ръб (включително настоящия длъжностен стопански министър Никола Стоянов) и заместен от Иван Иванов като краткотраен представител на сдружението до провеждането на конкурс. Основният мотив за смяната бяха влошените финансови резултати - нещо, което в този момент данните опровергават.

Междувременно Иван Иванов беше назначен за непрекъснато с 5-годишен мандат. Това стана, откакто в последните дни на държавното управление ДКК разгласи конкурс, за който претендентите имаха три дни да подадат документи, два от които почивни. Справка в комерсиалния указател демонстрира, че вследствие на този конкурс Иванов е избран за постоянен член на съвета на шефовете и за изпълнителен шеф с решение на ДКК от 13 юли.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР