Държавната консолидационна компания () често е определяна като мегакомпанията на

...
Държавната консолидационна компания () често е определяна като мегакомпанията на
Коментари Харесай

Какво е ДКК - Държавна консолидационна компания?

„ Държавната консолидационна компания ” () постоянно е определяна като мегакомпанията на България - даже преди абсурда с. ДКК е еднолично акционерно сдружение със 100% държавно присъединяване в капитала. Целта на основаната през 2010 година компания е да сплотява под една шапка огромните държавни сдружения, които или са в развой на преструктуриране, или имат стратегическо значение за българската стопанска система.

Към днешна дата ДКК е притежател или мажоритарен акционер в 16 търговски сдружения. Основният предмет на активност на компанията е „ придобиване, ръководство, оценка и продажба на участия в български и задгранични сдружения, свързани с обезпечаване на оптимален позитивен резултат за страната от притежаваната от нея благосъстоятелност ”. ДКК се занимава още с редица неща, които подхожда на профила на притежаваните от нея компании, като инфраструктурни поправки, даване на услуги по водоснабдяване и канализация и други
Везиева изиска оставките на всички от ГЕРБ в управлението на ДКК
Министърът на стопанската система Даниела Везиева изиска оставките на тримата представители на ГЕРБ в съвета на шефовете на Държавна консоли...

Идеята за основаването на ДКК идва през 2010 година, като част от Националната антикризисна стратегия на първото държавно управление на Бойко Борисов. В тези години приватизацията към момента не е завършила, като продажбата на държавни компании още носи съществени доходи. Така посредством основаването на ДКК се планува приватизацията на миноритарни участия в капитала на търговски сдружения, благосъстоятелност на българската страна, да става посредством първичното им апортиране в капитала на ДКК и последващата им продажба от страна на сдружението. Целта е приходите от продажба на държавни дялове в търговски компании да влизат непосредствено в бюджета на страната.

Припомняме, че през 2010 година отрицателните резултати от международната финансова рецесия към момента се усещаха, като България не беше изключение, което беше и претекст за основаването на нов канал за доходи в бюджета.

Пример за активността на ДКК е 2012 година когато компанията осъществя доход от 276.5 млн. лв. от продажбата на миноритарното присъединяване в капитала на електроразпределителните сдружения у нас, след открита процедура от Агенция за приватизация и следприватизационен надзор, осъществена посредством обществено предложение на Българската фондова борса.

През 2013 година ДКК взе участие в увеличението на капитала на закъсалия оръжеен цех „ Вазовски машиностроителни фабрики “, което е най-голямото държавно дружество от военнопромишления комплекс, като по този метод обезпечава финансово активността.
Афери и злоупотреби: Ето в какво упрекват назначената от Кирил Петков за шеф на ДКК Ваня Караганева
Ваня Караганева е била уволнена в понеделник на общо заседание на Съвета на шефовете на ДДК поради редица нарушавания, които съумял...

През 2016 година ДКК се трансформира в холдингова конструкция и се концентрира върху ръководство на дъщерни сдружения.

С решения на Министерския съвет от 2018 година и 2019 година ДКК е избрана като комерсиално сдружение, която да осъществя стратегически планове – възлагане, ремонт и реорганизация на сериозна хидротехническа инфраструктура, както и планиране и строителство на нов държавен комплекс от здания за потребностите на държавната администрация, излиза наяве от уеб страницата на компанията.

Капиталът на ДКК е благосъстоятелност на българската страна, като правата на едноличен притежател се упражняват от министъра на стопанската система. Записаният капитал на ДКК възлиза на 892.1 млн. лв., като е разпределен в същия брой акции с право на глас и номинална стойност 1 лв. всяка, излиза наяве от Анализ на финансовото положение и доклад за активността към края на първото полугодие на тази година. Стойността на активите на ДКК възлиза на 1.277 милиарда лв., сочи самостоятелният доклад за приходите и разноските към края на третото тримесечие. Според доклада, ДКК реализира облага в размер на 23 млн. лв. за първите 9 месеца на тази година.

ДКК има 16 дъщерни сдружения към средата на тази година, а точно:
„ Вазовски машиностроителни фабрики ” ЕАД, гр, Сопот „ Кинтекс ” ЕАД, гр. София „ НИТИ ” ЕАД, гр. Казанлък „ Авионамс ” АД, гр. Пловдив „ Монтажи ” ЕАД, гр. София „ Ел Би Булгарикум ” ЕАД, гр. София „ Еко Антрацит ” ЕАД, гр. София „ Екоинженеринг – РМ ” ЕООД, гр. София „ Национален институт за проучвания и сертификация ” ЕООД, гр. София „ Учебно Консултантски Комплекс ” ЕООД, гр. София „ Институт по маркетинг ” ЕООД, гр. София „ Стопански Търговски Комплекс ” ЕООД, гр. София „ Горубсо Рудозем ” ЕАД, гр. Рудозем „ Овча купел ” ЕООД, гр. София „ Тежко машиностроене ” АД, гр. София „ Консолид Комерс ” ЕАД, гр. София ГЕРБ заприказва за " пленена страна " и " калинките на Радев " при абсурда в ДКК (ВИДЕО)
От ГЕРБ желаеха отговори от Кирил Петков и Даниела Везиева по въпросите с уволнението на изпълнителния шеф на Държавната консолид...

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР