Държавната компания Автомагистрали получи втори чек от Агенция Пътна инфраструктура

...
Държавната компания Автомагистрали получи втори чек от Агенция Пътна инфраструктура
Коментари Харесай

Властта ще изхарчи 474 милиона лева през схемата Автомагистрали

Държавната компания " Автомагистрали " получи втори чек от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) за близо половин милиард лв. без търг или конкурс. Този път с 474 млн. лева ще бъдат укрепени 74 свлачища, срутища и пропадания по републиканската пътна мрежа.

По-голямата част от парите бяха отпуснати от държавното управление на АПИ при започване на септември, като оповестената тогава сума беше 447 млн. лева, а в този момент в известието на АПИ тя нараства на 474.6 млн. лева

Средствата се дават на " Автомагистрали " посредством вътрешно възлагане, така наречен in house. То е заложено в Закона за публичните поръчки (чл. 14, алинея 1, т. 6). В случая Министерството на районното развиване и благоустройството е едноличен притежател на 100% от капитала на " Автомагистрали " и правата на страната в сдружението се упражняват от министъра на районното развиване и благоустройството.

Компанията по безусловно непрогледен метод преразпределя парите посредством възлагане с така наречен контракти за доставка на услуги и материали. На процедура схемата се употребява за заобикаляне на оповестяването на директни търгове за възлагане на строителство или действия по подсилване. По този метод се заобикалят както конкуренцията и прозрачността, по този начин и възможното обжалване на публичните поръчки. Неслучайно аргументът за непрозрачното възлагане е, че работата щяла да се свърши по-бързо.

Схемата бе задействана с автомагистрала " Хемус "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР