Държавната комисия по хазарта (ДКХ) най-накрая е започнала цялостна проверка

...
Държавната комисия по хазарта (ДКХ) най-накрая е започнала цялостна проверка
Коментари Харесай

Започва проверка на БНТ, бТВ и Нова телевизия заради реклами на хазарт

Държавната комисия по хазарта (ДКХ) най-сетне е почнала цялостна инспекция на трите най-големи национални малките екрани – Българска национална телевизия, бТВ и Нова телевизия, по отношение на предавани реклами на хазартна активност. Инициативата е на новата шефка на ведомството – Мария Филипова, която зае поста при започване на февруари, откакто финансовият министър Владислав Горанов освободи предходния ръководител Огнемир Митев. Това излиза наяве от отговор на Филипова на въпроси на Mediapool.

Комисията по
хазарта е органът, който по закон упражнява надзор върху рекламите на хазарт. Както Mediapool писа, нападателната реклама на хазарт в ефира на националните малките екрани, която всяка вечер облъчва феновете по какъв начин се печелят бързи и лесни пари, и то в часовия пояс на " Лека нощ, деца ", се оказва изцяло законна. От една страна, Законът за хазарта в член 10 не разрешава директната реклама на хазартни игри, каквито са придобилите известност през последните години лото и лотарийни игри на " Националната лотария ", " Лотария България ", а също и тези на държавния " Български състезателен тотализатор " (БСТ). Нормативният акт обаче позволява четири изключения. Благодарение на това няма проблем да се афишират наименованията на игрите, комерсиалната марка на хазартния оператор, резултатите от игрите и извоюваните облаги и тегленията на тиражите.

Преди назначението на Филипова ДКХ не виждаше проблем в нападателния маркетинг на числови игри, чиято цел е стимулирането към
хазарт. Сега за първи път обществено се оповестява, че ведомството е оповестило цялостна инспекция по тематиката.

От отговора на Филипова излиза наяве, че тя е изискала най-подробна документи от Българска национална телевизия, бТВ и " Нова телевизия " във връзка инспекцията, която е за интервала 1 януари 2017 година - 31 декември 2017 година Става дума за договорите за всички типове реклама на
хазартни игри с малките екрани, за оповестяването на печелившите участници и т. н. Изискан е и цялостен лист с рекламите и предаванията с дата и час, а също и лист на печелившите участници и извоюваните от тях суми.

" След показване и запознаване с посочените документи и рекламни клипове при положение, че се установяват нарушавания на наредбите на Закона за
хазарта, ДКХ ще предприеме санкционни дейности по отношение на нарушителите по реда на Глава V, Раздел II от закона ", показва Мария Филипова.

В началото на годината от разбор на профилираната организация " Медия клуб " въз основата на проучване на компанията за пазарни разбори " Нилсен " стана ясно, че хазартната компания на предприемача Васил Божков " Националната
лотария " е рекламодател №1 по размер на направените разноски за реклама на пазара на телевизионни и печатни медийни услуги през 2017 година Според информацията компанията е вложила към 23 млн. евро в телевизионна и печатна реклама през 2017 година

В края на февруари пък Националната мрежа за децата (НМД), която сплотява 150 неправителствени организации, заяви, че е внесла сигнал до виновните институции, в това число до ДКХ, против рекламния клип " Билет Шоколад от Национална
лотария – 7777.bg ". Клипът, който се излъчваше по национални малките екрани, основава риск от поощряване на деца и младежи към хазартни игри, разясниха от обединяването.

Тревога, обвързвана със засилената реклама на
хазарт, показаха и от Съвета за електронни медии, а от Националния съвет за саморегулация, в който влизат рекламодатели и телевизионни оператори, споделиха, че са подготвени да работят по тематиката.

Mediapool разгласява цялостния отговор на Държавната комисия по
хазарта от 16 март 2018 година:

" По мотив на Ваше питане с вх. № ЗП-11/05.02.2018 година на Държавна комисия по
хазарта (ДКХ), Ви известявам следното:

По смисъла на Закона за
хазарта (ЗХ), който позволява оповестяването на наименованието на игрите, записаната комерсиална марка на уредника, резултатите от игрите и извоюваните облаги, както и тегленията на тиражите (чл. 10 алинея 2 от ЗХ), предаваните по националните ефирни малките екрани хазартни лотарийни игри не се смятат за директна реклама.

Тегленето на тиражите е включено в телевизионните излъчвания и се отнася за
хазартни игри, за които ДКХ е издала лиценз. Провеждането на тиражите се прави в сходство с разпоредбите, показани от уредника и одобрени от ДКХ. Организаторът на играта по своя преценка взема решение дали да се излъчват тегления на тиражи или къси рекламни клипове в границите на допустимата по закон и съгласно одобрените правила информация. Взаимоотношенията сред уредника и медията предоставяща ефирно време не подлежат на регулация от страна на комисията.

Независимо от изложеното, следва да имате поради, че в осъществяване на вменените на ДКХ функционалности за практикуване на държавен контрол над
хазарта и предвид на наредбите, уреждащи регулацията и обсега на допустимата за издание, лъчение и разпространение информация, разпоредих инспекция в хода на която, изисках от „ БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ”, „ БТВ МЕДИА ГРУП” ЕАД, „ Народоосвободителна въстаническа армия БРОУДКАСТИНГ ГРУП “ АД, за интервала 01 януари 2017 година – 31 декември 2017г. следната документи:

контракти, анекси и съглашения за всички типове реклами на
хазартни игри, в това число и за всички разновидности на моментни лотарийни игри;

заверени копия от всички контракти, анекси и съглашения за лъчение на всички типове реклами, касаещи
хазартни игри и печелившите участници, подписани сред съответната телевизия и рекламодателя, рекламни организации и други юридически/физически лица;

лист на предавания/реклами с дата, час на лъчение в мрежата от канали, както и лист с лицата и размера на извоюваните от тях суми.

Тази информация се изиска и от уредниците на моментни лотарийни игри.

След показване и запознаване с посочените документи и рекламни клипове при положение, че се установяват нарушавания на наредбите на ЗХ, ДКХ ще предприеме санкционни дейности по отношение на нарушителите по реда на Глава V, Раздел II от закона.

С оглед на публичната значителност на тематиката и извършената среща със Съвета за електронни медии, Националния съвет за саморегулация, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори и представители на частния бранш през 2017 година, ДКХ ще продължи да реализира интензивно съдействие с посочените институции, медиите и другите заинтригувани лица.

В умозаключение бих желала да Ви уведомя, че оставаме разполагаем за въпроси, които са от компетентността на нашата администрация. "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР