Държавната агенция за закрила на детето обявви национален конкурс за

...
Държавната агенция за закрила на детето обявви национален конкурс за
Коментари Харесай

Д-р Елеонора Лилова: Децата са умни и креативни, нужно им е само малко вяра в тях и подкрепа

Държавната организация за протекция на детето обявви народен конкурс за видеа и фотографии „ Гаранция: #щастливо детство “. Участници в него могат да са всички деца на възраст от 10 до 17 години. За концепцията на състезанието, упованията и настоящите политики за децата, беседваме с доктор Елеонора Лилова, ръководител на ДАЗД.

Въпрос: Д-р Лилова, стартира националния конкурс на Държавната организация за протекция на детето за видеа и фотографии „ Гаранция: #щастливо детство “, какви са изискванията за присъединяване?

доктор Елеонора Лилова: Условията за присъединяване са отворени към всички деца от 10 до 17 години, които имат предпочитание да споделят благополучен за тях момент, своите креативен хрумвания и персонално чувство за Щастие. Състезателните категории са две – за снимка или видео, които да дават отговор на тематиката: Кога, къде и с кого съм най-щастлив. Участниците имат цялостна независимост на избор какво наличие и кого да включат в тях. Това може да е мястото, където се усещат най-добре, може да са значимите за тях хора или даже селфи, което е запечатало страстта на детето. Единствените условия са фотосите да са съпроводени с малко изложение, а видеата да са инсталирани и с дълготрайност до две минути. Ще чакаме детските шедьоври на e-mail: до 6 септември 2022г., в това число.

Въпрос: Как се спряхте навръх тази тематика?

доктор Елеонора Лилова: Темата обсъдихме дружно с членовете на Съвета на децата. За мен като ръководител на Държавната организация за протекция на детето, и като родител постоянно е водещо и извънредно значимо да слушам от първо лице какво вълнува децата, какво ги прави щастливи, с цел да имаме ясна визия за техните упования за света, в който живеят. Имала съм опцията и по други мотиви да споделя, че една от най-приятните ми действия като ръководител на ДАЗД, са съвещанията на Съвета на децата. Много е зареждащо и положително, когато млади, умни, амбициозни хора споделят мнението си и търсят поддръжката ни, с цел да чуем гласа на повече деца, които да ни покажат по какъв начин да ги подкрепим по най-хубавия метод.

Въпрос: Защо тъкмо тези две категории включихте в конкурсната част и какви са Ви упованията?

доктор Елеонора Лилова: Категориите са две, тъй като всички знаем, че едно от обичаните занимания на децата и младежите е точно да снимат, да гледат видеа, по тази причина ги предизвикваме да употребяват лятната си почивка и свободно време още по-пълноценно и да изразят креативен своите най-съкровени страсти. От своя страна ние от ДАЗД сме се погрижили, несъмнено, и за атрактивни за тях награди.

Въпрос: Д-р Лилова, чуваме ли детския глас? Разбираме ли детското включване като същинска нужда?

доктор Елеонора Лилова: В всекидневието към момента чуваме децата, тогава когато възрастните желаеме да ги чуем. Често забравяме за тяхното мнение и взимаме решенията без тях. За това мисля, че има още доста какво да се желае в тази посока. На последното съвещание на Съвета на децата, което се организира предишния месец, децата дискутираха какво съгласно тях би трябвало да създадем, с цел да се оправим с бедността, опазването на здравето, образованието, сигурната и безвредна среда и не на последно място тяхното свободно време. Необходимо е като общество да разберем, че децата имат своите самостоятелни потребности и са доста изобретателни. Те могат от първо лице да ни подскажат къде да съсредоточим напъните си, тъй че да им осигурим пълноценно детство. И тъкмо това е нашата цел – техните хрумвания и препоръчани ограничения да намерят място в предстоящ стратегически документ за политиките за децата. Затова вършим и консултациите с децата, с цел да изготвим по-практически потребна визия за тяхното бъдеще. И новата Стратегия на Съвета на Европа за правата на детето 2022-2027 е направена със съществено присъединяване на детските консултативни органи в страните членки. Гласът на българските деца беше чут дружно с представители на Франция, Словакия, Финландия, Гърция, Италия, Испания, Португалия, Черна гора и Белгия.

Въпрос: Д-р Лилова, в България продължава да не се схваща нуждата от документи, които ясно да са написани ограничения за протекция на детето, има ли прогрес в тази посока?

доктор Елеонора Лилова: Да, мъчно е да се разбере нуждата от документи. Хората желаят и чакат каузи, а не следващи документи. Но в случай че желаеме обща визия, общо схващане и общи направления, то ние би трябвало да имаме и общи обществено признати действия. Имаме прогрес в правенето на нова визия за народен стратегически документ и нов план на „ Национална стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с децата “. Още при започване на актуалната година, във връзка със зачестили случаи на принуждение от и над деца, желаех да се възобнови активността на работната група "Превенция на насилието и злоупотребата над деца ". Експертите събраха и проучиха цялата информация от разнообразни ведомства, свързани със случаите на принуждение на деца в страната за последните три години. Проведени са голям брой съвещания с представители на институции, неправителствени организации, наставнически организации, както и с експерти, деца и младежи. Вярвам, че документа ще бъде свестен от политиците ще получи социална поддръжка. Иска ми се колкото се може повече хора да ни чуят, че освен за децата е значимо да бъдат написани ясни работещи ограничения за тяхната протекция, това е належащо и за възрастните, които се грижат за тях. На всички ни е ясно какъв брой динамично и забързано е всекидневието. Понякога силите не стигат за всичко, което би трябвало да свърши един родител или непосредствен на дете, и тук тъкмо идва отговорността на обществото ни като цяло, тъй като образеца, който даваме, непримиримостта към арогантното и неглижиращото отношение към деца и от деца, е обща задача. Само по този начин ще реализираме безвредно и щастливо детство за всяко дете у нас. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР