Държавната агенция Електронно управление“ постави своеобразен рекорд за най-кратък срок

...
Държавната агенция Електронно управление“ постави своеобразен рекорд за най-кратък срок
Коментари Харесай

Скоростен търг на ДА „Електронно управление“ събуди съмнения за нагласени поръчки по време на криза

Държавната организация „ Електронно ръководство “ сложи самобитен връх за най-кратък период на тръжна процедура. Обществената поръчка е за „ Гарантиране на продуктивност на системата за е-Връчване за задачите на действие на Единния модел “. За това алармираха читатели на Фрог, учудени от дейностите на държавната организация в обстановка на изключително състояние. Оказа се, че алтернатива в Закона за публичните поръчки дава опция за такива незабавни търгове, само че в тази ситуация като претекст е посочено тъкмо изключителното състояние.
Проверка на Фрог Нюз откри, че в действителност има подобен търг. Обявата е оповестена на 27 април 2020 година, понеделник, в 13:17 часа., а крайният период е 28 април, вторник, края на денонощието. Офертите са отворени на 29 април, сряда в 11:00 часа. Скоростта, с която се случва този търг предизвика терзания, че се случва нещо неправилно, тъй като поради изключителното състояние доста от фирмите не работя или работят с понижен потенциал и вероятността да видят тази публикация, да съумеят да си приготвят документите и да вземат участие е равна на нула, а сега всички имат потребност от работа.

.

Интересното в тази ситуация е, че оповестената процедура е „ Договаряне без авансово съобщение “. Това е опция, която дава Закона за публичните поръчки. Тя постанова на възложителя да уточни претекстовете си, с цел да избере тази процедура. В случая претекстът е посочен – член 79, алинея 1, т. 4 от Закон за обществените поръчки.

В Закона за публичните поръчки, в член 79, който регламентира тъкмо процедурата на договаряне без авансово съобщение, в т. 4 написа следното „ когато е належащо наложително възлагане на поръчката заради изключителни условия и не е допустимо да бъдат спазени периодите, в това число съкратените, за открита, лимитирана процедура или спортна процедура с договаряне; събитията, с които се обосновава съществуването на необходимост, не би трябвало да се дължат на възложителя; “.

Като изключителни условия ДА „ Електронно ръководство “ показва изключителната обстановка с корона вирусът у нас и дава план на повишената натовареност на системата.

.

Това са цифрите посочени като налагащи незабавна интервенция (ръстът е прибавен от нас за яснота).

.
Покрай рецесията с COVID-19 се заприказва още веднъж за електронното опазване на здравето и стана ясно, че от години процедурите за основаването и построяването на тази система са блокирани. Направо не ни се мисли какво щеше да се случи с тази система, в случай че тя беше налична. В случая се вижда растежът на записаните консуматори, юридически лица и броя на изпратените известия. Мнозина биха споделили, че цифрите надалеч не са безапелационни за претоварване, тъй като в случай че задачата действително е тази система да се употребява дейно от цялата страна действително броят на новооткрилите я напълно не е огромен. Възникват и въпросите какъв е потенциала й и за какво по неотложност се търси решение единствено за идващите 12 месеца.

Поканеното от ДА „ Електронно ръководство “ сдружение е „ Сиела Норма “ АД. То предлага със 100 лева по-ниска от прогнозната стойност на услугата, която е 182 500 лв. без Данък добавена стойност, или 218 880 лева

Решението това сдружение да е реализатор на услугата е подписано на 5 май, откакто съответно е утвърдена офертата му от комисия, демонстрират оповестените документи в Агенцията за публични поръчки (АОП). В претекстовете за избора му е посочено, че сдружението има присъединяване в контракт от май 2012 година за осъществяване на социална поръчка с предмет: „ Развитие на административното обслужване по електронен път”, Обособена позиция 4 „ Разработване на референтен модел на архитектура за централните администрации и общинските администрации”. Договорът е сред Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията и Консорциум „ Сиенсис – Абати” ДЗЗД.

Проверка на Фрог сподели, че сдружението е работило и по друга социална поръчка обвързвана с въпросното електронно връчване на документи, която е от 2014 година Тогава планът също се е движил от Министерството на превоза и известията. „ Сиела Норма “ АД е спечелила един от двата оповестени тогава модула за „ Надграждане на съществуващите и създаване на нови централни системи на електронното държавно управление предвид на рационализиране на информационно-комуникационната среда за по-добро административно обслужване на жителите и бизнеса “ За първия модул от тази поръчка, а точно „ Е-валидиране на електронни документи и разпечатки на електронни документи, Е-връчване на електронни документи, Актуализиране на Българската национална рамка за оперативна съгласуемост на осведомителните системи в изпълнителната власт” извоюваната сума е била 2 149 000 лв. без Данък добавена стойност. Цялата поръчка е на обща стойност 4 956 666.67 лв., като средствата са 100% от европейски фондове. Другият модул по тази поръчка, който касае надграждане на системата за електронни разплащания към централната и локална администрация, и надлежно останалата част от финансирането е извоювано от консорциум от сдружения.

Не разполагаме с цялостната информация какъв брой стадия на надграждане и поддръжка са изпълнени на тази система досега. Държавната организация „ Електронно ръководство “ стопанисва огромен брой такива системи, като множеството от тях са изграждани с европейски средства. Оказа се много мъчно да се откри какъв брой е огромен целият план за т.нар.-то електронно държавно управление, какви средства е погълнал и какъв брой компании са ангажирани в построяването и поддръжката.

В регистъра на АОП има три такива скоростни поръчки оповестени от МОН по отношение на изключителното състояние за обща сума от 1 882 162,33 лева без Данък добавена стойност.

Едната такава публикация е за 2 000 портативни компютъра за учебните заведения в страната, които да бъдат раздадени по най-бързия метод на нуждаещите се учители, като 500 от тях следва да са конфигурирани и оборудвани и с устройства за достъп до интернет.

Техниката би трябвало да бъде доставена допустимо най-скоро до учебните заведения, с цел да няма софтуерни спънки пред осъществяване на образованието. Датата на издание е 19 март 2020, в 17:47 ч., а крайният период 19 март 2020, в 23:59 часа.

МОН има още една сходна поръчка, която също е оповестена на 19 март 2020, в 19:07 ч., а крайният период същия ден, в 23:59 часа. Тя е за още 500 портативни компютъра, комплектувани с нужния интернет достъп, до учебни заведения в страната.

Третата публикация е оповестена на 27 април 2020,, в 14:39 ч., с краен период също 27 април 2020, 23:59 ч. Тя е с предмет „ обезпечаване на услуги по поддръжка, администриране и ръководство на среда за отдалечено образование, основана на Microsoft 365”, нужни за реализиране на образование от разстояние на учениците “.

Едва ли някой може да оспори незабавната потребност на МОН да обезпечи тази техника. Хубаво е, че страната се е задействала да си оправя системите в ДА „ Електронно ръководство “. Но опцията да пуска незабавни публични поръчки и такива без авансово оповестяване може да се огледа и с други очи, тъй като член 79* от Закон за обществените поръчки дава задоволително вероятни малки врати, от които някои да се възползва, даже и да злоупотреби. Не е доста ясно кой управлява и ревизира до какъв брой е съответно позоваването на този член и всички хипотези в него. Лошото е, че в обстановката на цялостно незнание какво ни чака, какво ще се случи с бизнесите, работата и препитанието на голяма маса от хора, сходни незабавни търгове, се дефинират като изцяло непрозрачни, пораждат спекулации, подозрения за корупция и съмнение в институциите. Все неща, които и без изключително състояние са на дневен ред.

Фрог Нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР