Държавната агенция Електронно управление е определена за национален компетентен орган

...
Държавната агенция Електронно управление е определена за национален компетентен орган
Коментари Харесай

Агенцията за улектронно управление е националният компетентен орган за мрежова сигурност

Държавната организация " Електронно ръководство " е избрана за народен способен орган по мрежова и осведомителна сигурност за бранш " Инфраструктури на финансовия пазар ", оповестиха от Министерския съвет след днешното съвещание.

Решението е в сходство с условията на член 16, алинея 1 и 2 от Закона за киберсигурност.
 Румен Радев: Не е задоволително да напишеш закон за киберсигурност
Румен Радев: Не е задоволително да напишеш закон за киберсигурност

Държавният глава настоя за вдишване на отговорност

Законът за киберсигурност бе признат в края на 2018 година за определяне цялостна система на съгласуваност и взаимоотношение сред институциите в региона на киберсигурността.

Със закона се вкарват и правила за докладване на произшествия, които засягат административните органи, операторите на основни услуги и доставчиците на цифрови услуги.

Създаването на националните способени органи по мрежова и осведомителна сигурност е стадий от построяването на националната институционална система в региона на киберсигурността.

Държавна организация " Електронно ръководство " би трябвало да дефинира операторите на основни услуги в бранш " Инфраструктури на финансовия пазар ". Тази организация би трябвало да ги координира и управлява за осъществяване на мрежовата и осведомителната сигурност.

Това става посредством Методиката за установяване на операторите на основни услуги, призната с Решение на Министерския съвет № 192 от 2019 година

Методиката указва дейностите, които би трябвало да бъдат подхванати при определянето и регистрирането на операторите на основни услуги. Държавна организация " Електронно ръководство ", подпомагана от Комисията за финансов контрол, ще извърши оценка на услугите в бранша, които би трябвало да се смятат за основни за поддържането на сериозни публични и стопански действия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР