Държавната агенция Архиви подготвя сборник със спомени на офицери, войници

...
Държавната агенция Архиви подготвя сборник със спомени на офицери, войници
Коментари Харесай

Агенция "Архиви" подготвя сборник със спомени "от окопите" за Първата световна война

Държавната организация " Архиви " приготвя алманах със мемоари на офицери, бойци и елементарни хора за Първата международна война. Това сподели ръководителят на организация Михаил Груев пред " Дневник ".

Сборникът ще излезе тази година, когато се отбелязва 100-годишнита от края на войната. Той ще събере спомените на " елементарните хора " и ще покаже една позиция, което не е безусловно героична, сподели Груев. По думите му записките на генералите от войната към този момент са издавани и затова от организацията ще покажат непознати документи от архивите си.

Освен това следва организация " Архиви " да издаде и спомените на Първан Драганов (1890 - 1945 г.). Драганов е бил български пълководец на батарея по време на Балканските войни, а през Първата международна война (1915 – 1918) е пълководец на батарея и поделение в 11-и артилерийски полк. След уволняването си от армията е доближен до двореца и Борис III, като е бил боен аташе в Берлин, шеф на Учебния отдел в Щаба на войската, консултант в българската легация в Париж. Заемал е поста пълномощен министър във Виена и Берлин, а от 1942 година до 1944 година пълномощен министър в Мадрид.

Спомени от интервала му в Испания са защитавани в архива на Симеон Сакскобургготски, част от който той подари на организация " Архиви " в края на предходната година. След Деветосептемврийския прелом през 1944 година е наказан на гибел от така наречен Народен съд и присъдата е изпълнена на 1 февруари 1945 година

В края на февруари " Изток Запад " издаде книгата " Никола Мушанов. Дневник. Спомени. Автобиография. ", с създатели Нина Киселкова и Сузана Хазан. Изданието, квалифицирано от Държавна организация " Архиви " и издателство " Изток-Запад ", съдържа в целокупност дневника и спомените на огромния български политик и общественик Никола Мушанов, а доцент Михаил Груев е създател на предговора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР