Държавна агенция Национална сигурност“ е сезирала Прокуратурата за Gemcorp, а

...
Държавна агенция Национална сигурност“ е сезирала Прокуратурата за Gemcorp, а
Коментари Харесай

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp

Държавна организация „ Национална сигурност “ е сезирала Прокуратурата за Gemcorp , а Съединени американски щати глобиха с Магнитски един от главните вложители при основаването на " Джемкорп " - Сергей Адониев. Това написа Десислава Трифонова от ГЕРБ в профила си в обществена мрежа.

След като от името на ПГ на ГЕРБ-СДС беше изпратен сигнал до ДАНС за подписания Меморандум за съгласие сред Министерство на енергетиката, Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation, от Агенцията са изпратили писмен отговор до Трифонова, в който оповестяват:

" След осъществена инспекция от съответните органи на Агенцията, получените резултати са обективирани в писмена информация, която е предоставена по подготвеност на органите на Върховна касационна прокуратура, ведно със събраните по случая материали ", показват от ДАНС.

Сагата стартира на 23 март, когато в наличието на тогавашния министър-председател Кирил Петков , тогавашният министър на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за съдействие с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. Документът регламентираше съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ , сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика.

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е участвало комерсиалното аташе на посолството на Съединени американски щати. Оказа се, обаче, че нито един представител на държавното управление на Съединени американски щати не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското държавно управление.

Точно на 1 април 2022 година излиза наяве, че подписалата меморандум с държавното управление компания Gemcorp ще бъде обект на нова инспекция от българските служби. Разследване на " Файненшъл таймс " свърза фонда с съветски олигарси.

От " Продължаваме промяната " приветстваха прокуратурата да ревизира всички подадени сигнали, включително и прекъснати без искания необвързващи меморандуми
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР