Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) е сезирала прокуратурата за събрани

...
Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС) е сезирала прокуратурата за събрани
Коментари Харесай

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС) е сезирала прокуратурата за събрани данни по случая с меморандума за партньорство в региона на енергетиката сред " Gemcorp " и страната. Това излиза наяве от отговор на институцията, изпратен до представителката на ГЕРБ Десислава Трифонова.

На собствен ред самата организация е била сезирана за случая от депутати на ГЕРБ.

" След осъществена инспекция от съответните органи на Агенцията получените резултати са обективирани в писмена информация, която е предоставена на органите на Върховна касационна прокуратура, ведно със събраните по случая материали ", показват от ДАНС без да дава повече елементи.

След получения сигнал следва прокуратурата да назначи инспекция и да реши дали има доказателства за вероятно осъществено закононарушение.

През март 2022 година по времето на кабинета " Петков " страната подписа меморандум с Gemcorp. Компанията,, ръководена от Атанас Бостанджиев, трябваше да бъде финансов сътрудник на американската IP3 при възможни планове за вложения в енергетиката на България.

Дни след подписването на меморандума обаче бяха повдигнати въпроси за желанията на компанията и хипотетично съветско присъединяване във компанията, в това число на съветския олигарх Алберт Адволян. Тогавашната съпротива в Народното събрание в лицето на ГЕРБ подложи ръководещите на редица офанзиви и държавното управление на Кирил Петков взе решение да приключи контракта още на 20 юли.

От " Продължаваме промяната " настояват, че към документа няма никакъв проблем, тъй като той има необвързващ темперамент.

От партията разясниха новината за сигнала на ДАНС, като приветстваха прокуратурата да ревизира всички подадени сигнали, включително и прекъснати без искания необвързващи меморандуми.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР