Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси е завъртала около

...
Държавна агенция Държавен резерв и военновременни запаси е завъртала около
Коментари Харесай

Държавният резерв спешно е дал стотици милиони за горива

Държавна организация " Държавен запас и военновременни ресурси " е завъртала към изборите крупна поръчка за доставка на дизелово гориво за над 104 млн. лева Поръчката е оповестена още през януари, само че самите покупко-продажби стартират да се подписват след март месец. Така организацията е обновила големи количества горива, без да дочака прехвърлянето на тази активност на основаната м.г. " Държавна петролна компания ".

Това демонстрира инспекция на вестник " Сега " въз основата на статистиката на Агенцията за публични поръчки за най-големите възложители за 2021 година Държавната организация " Държавен запас и военновременни ресурси " изненадващо се появи на трето място в класацията на най-едрите възложители за 2021 година с контракти за общо 132 млн. лева

Основен принос за върха има крупна поръчка за доставка на 97 505 тона зимно дизелово гориво. Поръчката е оповестена на 12, януари 2021 година, като договорите се разпореждат поетапно за обособени партиди количествата. Дотук са предоставени 5 договора – три с компания " Бент ойл " (за 10 610, 13 428 и 11 012 тона на стойност 12,5, 15,4 млн. и 13,1 млн. лева ) и два с " Петрол енерджи " (за 11 279 и 8909 тона на стойност 12,8 млн. лева и 10,6 млн. лева.). Тези компании завоюваха главните доставки за запаса и през 2020 година –.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
В бюджета на Държавната петролна компания не се плануват с...

" Петрол енерджи " е благосъстоятелност на Георги Самуилов от " Инса ойл ", а " Бент ойл " е благосъстоятелност на Димитър Радев. Радев попада като представител на разположение, упражняващо надзор, в професионален футболен клуб " Славия " и е свързван с Венцеслав Стефанов и Младен Михалев – Маджо. Преди години Радев бе в ръководството на фармацевтичната компания " Фарма " в Дупница, в която автентичен притежател на главната част от капитала е брачната половинка на Младен Михалев – Елена Михалева.

Самото оповестяване на поръчката на запаса е доста изненадващо, тъй като през 2020 година законът за държавните запаси и военновременни ресурси бе изменен и депутатите утвърдиха основаването на преднамерено държавно дружество " Държавна петролна компания ", която да поеме активността по предпазване и възобновяване на запасите от горива. Регистрирането на самото дружество се забави – това стана едвам на 12 март, 2021 година, като запасът в това време е пуснал самичък огромната поръчка за възобновяване.

Интересното е, че към този миг държавната организация на процедура няма право да се изявява като възложител на сходна договорка. Обществената поръчка е оповестена на 12 януари, като краен период за заявяване на интерес се сочи 22 януари, 2021 година Според настоящият тогава закон възложител следва да е към момента несъздадената Държавна петролна компания. Едва на 17 февруари, 2021 година законът за държавните запаси и военновременни ресурси бе изменен, като бе планувана преходна наредба Държавният запас да продължи да натрупа ресурси и да обновява горива до окончателното приемане на активността от новата компания. За задачата е планувано и Министерство на стопанската система да финансира организацията с прехвърляния, тъй като в бюджета ѝ за 2021 година не бяха заложени пари за такива покупко-продажби, а сумите залегнаха в бюджета на МИ, под чиято шапка ще е новата петролна компания.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Държавата готви директна интервенция в бранша на горивата посредством построяването на държавни данъчни хранилища...

От прегледът на датите излиза, че правното съображение организацията да продължи да разпорежда поръчки е от февруари, а поръчката е оповестена януари. Самите контракти са сключвани след законовата смяна – от март нататък. Парите по поръчката също и следвало да са обезпечени изключително от Министерство на стопанската система.

Държавният запас пусна крупна социална поръчка за доставка на дизелово гориво с планирана стойност 115 млн. лева и през април 2020 година – месец преди кабинетът да утвърди план за промени на закона за държавния запас, с който тези активност се трансферира на новата петролна компания. Тези промени влязоха в действие през юли 2020 година

Държавният запас поддържа лични данъчни хранилища, където се съхраняват запасите от горива и нефтопродукти за изключителни обстановки. По закон организацията е длъжна ежемесечно и годишно да осведоми за количествата и типа на запасите, само че без да разкрива точното им местоположение и техните притежатели.

По информация на всеки производител на горива в България е задължен да съхранява наличия от петролни артикули на държавния запас, за които страната му заплаща наем. Това са така наречен горива за изключителни обстановки, които се обновяват от време на време. Същото важи и за потребителите на горива, които ги употребяват за лични потребности – като топлофикациите да вземем за пример.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР