Държавите от Западните Балкани нямат друга алтернатива освен европейската перспектива.

...
Държавите от Западните Балкани нямат друга алтернатива освен европейската перспектива.
Коментари Харесай

Борисов не вижда алтернатива за Западните Балкани извън ЕС

Държавите от Западните Балкани нямат друга опция с изключение на европейската вероятност. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в изявлението си по време на Срещата на върха на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), чийто ротационен ръководител е Словения.

Според премиера процесът за съдействие в Югоизточна Европа остава водещ политически формат за открита и почтена полемика по значимите въпроси в района.

На срещата Борисов приветства Стратегията на Европейска комисия за Западните Балкани и рекомендацията на Европейска комисия за започване на договаряния с Македония и Албания . Той обаче ясно акцентира, че европейската вероятност би трябвало да е за всички страни на Балканите.

 Европейска комисия предложи старт на договарянията за еврочленство с Албания и Македония Обновена
Европейска комисия предложи старт на договарянията за еврочленство с Албания и Македония

Западните Балкани са Европа и скоро ще бъдат част от Европейския съюз

" Няма друга опция да реализираме общите цели и да предложим на нашите жители сигурност и по-добри вероятности за развиване, с изключение на да посрещнем провокациите на изменящия се свят дружно и обединени ", разгласи министър председателят.

Министър-председателят напомни и уговорката въпросите на Западните Балкани да бъдат сложени високо в целите на Европейски Съюз по време на Българското председателство. Той акцентира, че миналите четири месеца са създали тематиката настояща във всички страни членки, с нея са ангажирани както европейските институции, по този начин и интернационалните финансови организации. Постигнати са и договорености тя да остане във фокуса и на идващите ръководи на Съвета на Европейски Съюз. В този подтекст той уточни желанието на България да способства за това процесът на евроинтеграция на страните от Западните Балкани да стане необратим развой.

 Юнкер предизвести за допустимо завръщане на войната на Балканите
Юнкер предизвести за допустимо завръщане на войната на Балканите

Ако страните в района нямат вяра за присъединение към Европейски Съюз

" Очакваме срещата в София на 17 май да бъде знакова за европейската им вероятност, за задълбочаването на икономическата интеграция, районното съдействие и построяването на по този начин нужната на нашите страни съгласуваност ", уточни Борисов, само че не разяснява желанието на Испания да наложи несъгласие върху плана за декларацията от срещата в София.

 Снимка 352482
Източник:

Припомняме, през вчерашния ден стана ясно, че Испания възнамерява да наложи несъгласие върху черновата на взаимна декларация, която ще бъде оповестена по време на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в България през май. Причината - Мадрид не желае името и подписът на премиера Мариано Рахой да бъдат " в същия документ, на същото равнище " с тези на косовския водач .

По-късно стана ясно, че няма да има несъгласие, в случай, че на декларацията се подпишат единствено страните членки на Европейски Съюз, без страните от Западните Балкани.

 Движенията за самостоятелност в Европа – предизвикателство за Европейски Съюз, предизвести Рахой
Движенията за самостоятелност в Европа – предизвикателство за Европейски Съюз, предизвести Рахой

Имаме духове от предишното, които се връщат

Борисов посочи и значимата роля на Съвета за районно съдействие на ПСЮИЕ в страните от района, като означи приноса му в напъните за промени и развиване в Югоизточна Европа.

В Словения министър председателят се срещна и сътрудника си Мирослав Церар. Двамата разискаха основно ръководството на мигрантската рецесия и връзките сред страните на Балканите.

Церар дефинира като основна ролята на България в общоевропейските старания за решение на бежанския проблем. Той уточни, че страната ни е за образец при преодоляването на мигрантския напън и опазването на външната граница на Европейския съюз.

 Европа ни поучава да образоваме граничарите на човешки права
Европа ни поучава да образоваме граничарите на човешки права

Отношението към мигрантите у нас е неприятно съгласно отчет на Съвета на Европа

По време на срещата сред двамата беше разисквано и задълбочаването на икономическите контакти сред България и Словения.
Като позитивна стъпка беше несъмнено откриването на първата директна въздушна линия сред Любляна и София .
Подчертана беше и нуждата да се търси решение за увеличение на капиталовия интерес сред двете страни . Като благоприятни условия бяха посочени възобновяването на активността на българо-словенската търговско-промишлена камара, както и организирането на взаимни събития с присъединяване на предприемачи и браншови организации.

 Снимка 352484
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР