Държавите от НАТО провеждат военни учения в Арктика, заявявайки решимостта

...
Държавите от НАТО провеждат военни учения в Арктика, заявявайки решимостта
Коментари Харесай

НАТО провежда учения в Арктика, заявявайки готовност да защити най-новия си член - Финландия

Държавите от НАТО организират военни учения в Арктика, заявявайки решимостта си да защитят най-новия си съдружник Финландия, която е хазаин на първите общи военни маневри на пакта, откогато през април стана 31-вият член на пакта, съобщи Ройтерс.

Приемането на Финландия удвои дължината на границата на НАТО с Русия, която стартира широкомащабна инвазия против Украйна през февруари предходната година, показва Ройтерс.

Близо 1000 бойци от Съединени американски щати, Англия и Норвегия, както и от прилежаща Швеция, дружно с близо 6500 финландски военнослужещи, се включиха в учението " Северна гора ", при което са задействани 1000 единици бойна техника. Това е най-голямото сухопътно обучение зад Полярния кръг в най-новата финландска история.

Руската инвазия в Украйна подтикна Швеция и Финландия да изоставят дългогодишната си политика на неутралитет и да потърсят гаранции за сигурността си в границите на НАТО.

Финландия публично се причисли към пакта на 4 април, а Швеция се надява да бъде призната до срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс.

Наблюдавайки ученията единствено на два часа път с кола от съветската граница на един от най-големите артилерийски полигони в Европа американският генерал-майор Грегъри Андерсън сподели, че страната му е подготвена да отбрани Финландия.

" Ние сме тук и сме изпълнени с решителност. Американската войска е тук за учения с най-новия съдружник в НАТО, с цел да изградим качества, да помогнем да бъде предпазена Финландия, в случай че нещо ѝ се случи ", добави Андерсън.

Швеция остава най-близкият боен сътрудник на Финландия и е както политически, по този начин и тактически подготвена да пази своята съседка, сподели на собствен ред командващият шведските сухопътни войски по време на учението, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР