Държавите - членки на Европейския съюз днес се оказаха разединени в

Държавите - членки на Европейския съюз днес се оказаха разединени в ...

ЕС е разединен за нови санкции срещу Иран.Държавите - членки на Европейския съюз днес се оказаха разединени в позициите си относно евентуални нови санкции срещу Иран заради ракетната му програма, предаде Франс прес.

Президентът Доналд Тръмп поиска ЕС да наложи нови ограничителни мерки на ислямската република, за да не излязат САЩ от ядреното споразумение с Техеран, припомня АФП.

"Не очаквам решения по този въпрос днес", заяви върховният представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини след пристигането си в Люксембург за срещата на външните министри от ЕС. Тя напомни, че вече има действащи санкции срещу Иран.

"Темата не е важна точка в дневния ред", каза на свой ред австрийската министърка по въпросите на Европа, интеграцията и външните работи Карин Кнайсъл.

Аналогично беше изказването на белгийския министър на външните работи и европейските въпроси Дидие Рейндерс. "По мое мнение това не е първият приоритет", заяви той и добави, че решението в Сирия няма да е военно, а политическо и заради това е необходим диалог с Иран и Русия.

Германският министър на външните работи Хайко Маас обаче изрази недоволство от поведението на Техеран.

"Ние сме разтревожени от ролята, която играе Иран в региона, и от неговата програма за балистични ракети", подчерта той и добави, че трябва да се обсъди позицията по този въпрос, без да уточни дали иска нови санкции. 

Литовският външен министър Линас Антанас Линкевичус отбеляза, че евентуалното налагане на нови санкции трябва да се обсъди и че Литва допуска тази възможност.

Според люксембургския външен министър Жан Аселборн външната политика на Иран и неговата балистична програма не отговарят на духа на ядреното споразумение. 

Според анонимен дипломат от ЕС бездействието спрямо Иран не е решение, отбелязва АФП. По думите му не става дума за отказ от ядреното споразумение, а за действия в неговите рамки. Палитрата от възможности в тази насока според него е богата, наказателните мерки са разнообразни и трябва да се прецени в кой санкционен списък да се добавят имена.

Източник: banker.bg