Държавите членки единодушно одобриха промяна в регионализацията на страната ни

...
Държавите членки единодушно одобриха промяна в регионализацията на страната ни
Коментари Харесай

ЕК одобри облекчен режим при търговията с живи свине и продукти от тях за България

Държавите членки единомислещо утвърдиха смяна в регионализацията на страната ни във връзка с заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), оповестиха от пресцентъра на Министерството на земеделието.

Българските управляващи потвърдиха пред Европейската комисия и останалите страни членки, че ограниченията за контрол, прилагани в страната, дават предстоящите резултати.

В резултат на разискванията, извършени на 23 март 2023 година, с по-облекчен режим на търговия са животновъдните обекти за развъждане на прасета, попадащи в следните обитаеми места по области: Благоевград (Сандански, Струмяни и Петрич), Пловдив (Хисар, Съединение, Марица, Родопи и Пловдив) и Варна (Бяла и Долни Чифлик).

Ограниченията, използвани за зони в част III от приложението на регламента, определящ специфични ограничения за надзор във връзка с Африканската чума по свинете, остават единствено за животновъдни обекти в няколко обитаеми места в област Пазарджик (Априлци, Сбор, Цар Асен, Росен, Овчеполци, Гелеменово, Сарая, Юнаците и Величково, Попинци, Левски, Елшица, Памидово, Динката, Щърково, Калугерово, Карабунар и с. Свобода).

След публикуването на изменението, като се изключи гореописаните обитаеми места от област Пазарджик, в останалата част от територията  на България ще се ползват ограниченията за ограничаваща зона от част II, с огнища на АЧС при диви прасета, според категоризацията на Европейски Съюз.

Рискът във връзка с АЧС остава висок заради повсеместното разпространяване на болестта в популацията на дивите прасета в Европа, в това число при дивите прасета на територията на България. Необходимо е напъните за очистване на болестта АЧС да продължат, като се съблюдават ограниченията за биосигурност, с акцент върху използването на строги ограничения за попречване директни/индиректни контакти сред домашни и диви прасета. Също по този начин е нужен и интегриран метод във връзка с популацията на диви прасета в България и прилежащите страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР