Държавата явно се готви да наложи по-строги правила за получаване

...
Държавата явно се готви да наложи по-строги правила за получаване
Коментари Харесай

Готвят се по-строги правила за получаване на български паспорт

Държавата очевидно се готви да наложи по-строги правила за приемане на българско поданство. Желаещите да получат поданство ще попълнят специфична декларация, в която категорично ще посочат в кои страни са били през последните 10 години. Това излиза наяве от промени в разпоредба, направени от Министерството на правораздаването и засягащи процедурата по предоставяне на българско поданство, написа в. " Сега ".
Поправките са оповестени за публично разискване, като задачата им е да бъде " усъвършенствана " процедурата при инспекцията на претендента и дали има " опасност за националната сигурност, публичния морал и публичния ред ". Тези ремонти очевидно имат за цел да наблюдават за лица, които са били в зони или страни, в които има терористични организации. Такава процедура имат да вземем за пример Съединени американски щати, които отхвърлят визи даже единствено на съображение, че обещано лице е било в страна, която Съединени американски щати считат за проблематична или място с централизация на тероризъм. Със сигурност сходна декларация освен ще бъде съображение за отвод от предоставяне на поданство, само че и допуска проучване на предишното на всеки претендент.
С поправките работата на Министерство на вътрешните работи и ДАНС ще бъде по-прецизна, се споделя още в претекстовете. Те плануват и други документи, изисквани до момента от претендента за поданство, да се предават по длъжностен път сред институциите, тъй че да се усъвършенства административното обслужване. В процедурата за придобиване на българско поданство се планува служебно обезпечаване от Българската организация за вложения и от Министерството на стопанската система на удостоверенията за направени инвестиции и вложения от лицата, кандидатстващи за придобиване на българско поданство по съответните разпореждания на закона.
Преди към два месеца държавното управление утвърди план за промени в Закона за българското поданство, които още не са минали за гласоподаване през Народното събрание. Текстовете плануват отпадане на опцията чужденците, получили статут на непрекъснато пребиваващи против краткотрайни вложения, да получават след това поданство при доста облекчени условия. Размерът на инвестицията за приемане на подобен статут би трябвало да е най-малко 2 млн. лева Само че се оказа, доказано и от наблюдения на Брюксел, че хора, получили такива облаги за поданство, в действителност най-често са играли на фондовите пазари - с пазаруване на български ДЦК и продажбата им даже преди да получат българските документи т.е. инвестицията към този момент липсва. Затова и претендентите с завършила процедура ще би трябвало да вдигнат инвестицията си до 2 млн. лева
За да се избегне нерегламентираното закъснение при възлагане на спомагателни инспекции на претендентите, срокът на процедурата по приемане на поданство стопира да тече, до момента в който трае инспекцията.
Припомняме, че преди година де факто беше задържано цялото управление на Държавната организация за българите в чужбина (ДАБЧ) по следствие за проведена незаконна група, занимаваща се с длъжностни и документни закононарушения и подкупи. Бяха арестувани 20 души, измежду тях ръководителят на организацията Петър Харалампиев - номинация на " Обединени патриоти " и обвързван с Вътрешна македонска революционна организация, само че военният министър Красимир Каракачанов безусловно се отхвърли от Бате Харо, както е прякорът на Харалампиев, заместникът му Димитър Владимиров, основният секретар Красимир Томов. Но към този момент по случая няма значително развиване.
От прокуратурата оповестиха, че оперативната информация е сочела за подкупи и издаване на удостоверения, които служат за приемане на българско поданство. Въпросните удостоверения са се търгували против 5000 евро на брой, като на седмица са се издавали сред 30 и 40. Става дума за разнообразни типове документи - да вземем за пример актове за раждане, документи за идентичност или регистрации. Харалампиев, който по-късно беше притеглен като обвинен, бе пуснат през лятото от ареста против 100 000 лева гаранция.
Разправиите към приемането на българско поданство, както и удостоверения за генезис, не са от през вчерашния ден. Преди няколко години инспекция на Върховната административна прокуратура откри, че ДАБЧ раздава такива удостоверения в нарушаване на закона. Така стотици хора с необоснован български генезис, най-вече от Македония, Албания и Косово, са станали български жители по натурализация, заобикаляйки комплицираната процедура.
Преди седмица се оказа, че трима съветски висши служители имат статут на непрекъснато пребиваващи в България. Министърът на труда и обществената отбрана Максим Топилин, зам.-министърът на културата Николай Овсиенко и префектът на Югоизточния административен окръг Андрей Цибин имат документи за непрекъснато престояване в българската страна, се споделя в обява на уеб страницата " Русский екран ". Вестник " Сега " показва, че е попитал Министерство на вътрешните работи за обстановката по Закона за достъп до социална информация - на какво съображение тримата имат този статут и по кое време е станало това, само че все още не сме получили отговор. Срокът за предоставяне на отговор е 14 дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР