Държавата тръгна да изсветлява бизнес с трюфели в България, за

...
Държавата тръгна да изсветлява бизнес с трюфели в България, за
Коментари Харесай

Държавата реши да изсветлява бизнес с трюфели за 200 млн. евро

Държавата потегли да изсветлява бизнес с трюфели в България, за който се счита, че обезпечава прехранване на до 30 000 души и има годишен оборот до 200 млн. евро. Това излиза наяве от план на Закон за трюфела, пуснат за публично разискване от Министерство на земеделието. В същото време той се реализира най-вече на черно, като загубите за хазната са до 6 млн. лева

“България е преди всичко в света по рандеман на трюфели от естествени горски залежи. Годишният износ на трюфели е почти 150-200 тона, само че действителният износ не е регистриран статистически, като се допуска, че надалеч надвишава формалните данни...Само 1% от общото количество се осъществя на българския пазар.”, показват в претекстовете си от ведомството на Десислава Танева.

" По данни на браншовите организации секторът обезпечава претовареност на 20 000 до 30 000 лица”, прибавят от там. В страната най-вече от подземната гъба се добива в североизточната част на страната.

Изпит, до 3 кучета и малко ножче за “лов” на трюфели

Добивът на трюфели ще може да се прави единствено с подготвени за задачата кучета, благосъстоятелност на лицето, на което е издадено позволителното за търсене на трюфели.
“Всяко лице, което прави рандеман на трюфели, може да употребява по едно и също време не повече от 3 броя кучета, регистрирани по Закона за ветеринарномедицинската дейност”, написа в проектозакона.
Друго наложително условие е малко ножче. Уточнява се, че би трябвало да е с острие не по-дълго от 25 см и широчина до 4 см. Може да се употребява и различен инструмент, само че с дължина на острието не повече от 15 см и широчина до 8 см.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР