Държавата търси варианти да подпомогне българските авиокомпании, авиоремонтни, технически бази

...
Държавата търси варианти да подпомогне българските авиокомпании, авиоремонтни, технически бази
Коментари Харесай

Държавата търси варианти да подпомогне авиоиндустрията

Държавата търси разновидности да подкрепи българските самолетни компании, авиоремонтни, механически бази и компании за наземно обслужване по летищата. Това оповестиха за TravelNews от Министерството на туризма. Предстои да се види по коя стратегия ще бъдат отпуснати средства. Браншът ще бъде събран на среща в Министерството на превоза след отпущането на ограниченията против COVID-19.

От Асоциацията на българските самолетни компании оповестиха, че спадът на приходите е до 80-85%. Те също изпратиха писмо до премиера и до петима министри. В него упорстват даже страната да влезе в самолетните компании с акции и по този начин да подкрепи финансирането им. Подобни ограничения са приложени в Германия към "Луфтханза " и във Франция към "Ер Франс ". От асоциацията оферират това да стане посредством увеличение на капитала на сдруженията посредством държавно закупуване на % от новоемитираните акции с опция за назад изкупуване от настоящия притежател по номинал след привършване на спешния интервал.

От самолетните компании упорстват още част от парите от първичната вноска за концесията на летище София да се насочат към компаниите от авиобранша за обезпечаване на сигурността на полетите и поддържане на летателната валидност на самолетите. Настоява се и за финансиране от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност ", както и за продължение на мярката 60/40 за 2021 година ( плюс 290 лева за който е приложимо) до превъзмогване на рецесията, или да се размени с 80/0 за авиооператорите.

Практически от март 2020 година приходите на самолетните компании са спаднали със 70-75%, а от септември 2020 година огромна част не получиха никакви приходи. Спадът на приходите в гражданското въздухоплаване по отношение на 2019 година доближава до 85%, споделя ръководителят на асоциацията Светослав Станулов. Продължават да са на сериозния най-малко пасажерите по постоянни линии, а пътническите чартъри, изключително след последните дейности на здравните управляващи за ограничавания и налагане на карантина за идващите пасажери от Африка, доведоха до неотложен отлив на към този момент резервирани за полети пасажери и отменяне на стратегиите от туроператорите. Станулов предвижда закъснение на чартърните стратегии за летния сезон, като се чака да стартират чак през юли, в случай че се съди по пазара в Германия.

Другата Асоциация на българската авиационна промишленост (АБАИ) също през вчерашния ден изиска от страната незабавно сред 15 и 20 млн. евро за оцеляване. В противоположен случай са обречени на банкрут. В цяла Европа авиационният бизнес е подкрепят, тъй като е измежду най-пострадалите браншове. Само в България нямаме никаква поддръжка към този момент една година и сме пред банкрут, съобщи ръководителят на Асоциацията на българската авиационна промишленост Тодор Иванджиков. Непокрити остават редица обилни разноски по поддръжката на самолетите, лизинги, застраховки, паркинг на самолетите, инфраструктурата, разрешителните и квалификацията на личния състав. Според него има заплаха страната ни да остане без самолети, ремонтни авиобази, без компании за наземно обслужване, водачи и инженери. Индустрията е стратегическа и от голяма важност за националната сигурност. В нея работят над 5000 висококвалифицирани чиновници, измежду които водачи и инженери, акцентира Иванджиков.

По данни на асоциацията, Хърватия е подкрепила авиацията с 12 млн. евро, Румъния с 62 млн. евро, а Гърция – със 120 млн. евро.

Авиацията има забележителен дял във образувания от транспортния бранш Брутният вътрешен продукт, който възлиза на 6% от общия за страната през 2019 година Секторът има основна роля за туризма – към половината идващи по въздух туристи у нас, пътуват с полети на български чартърни самолетни компании. Към март 2021 година в страната има 20 регистрирани въздушни оператора за транспорт на пасажери, товари и поща, 30 авиационни механически организации, 13 образователни центъра за авиационен личен състав и 33 оператора за наземно обслужване на самолети.

Мирослав Иванов
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР