Държавата търси инвеститор за спортния комплекс Червено знаме, обявиха от

...
Държавата търси инвеститор за спортния комплекс Червено знаме, обявиха от
Коментари Харесай

Държавата търси кой да съживи спортния комплекс "Червено знаме"

Държавата търси вложител за спортния комплекс " Червено знаме ", оповестиха от Министерството на младежта и спорта (ММС) пред " Дневник ".

" В момента се създава абстрактен план за целия комплекс, с който да се търсят вложители. Към момента няма проявен инвеститорски интерес ", се споделя в отговора на министерството.

" Червено знаме " има основна роля в историята на българския спорт. Комплексът включваше бази за развиване на разнообразни спортове - обратно във времето там имаше пързалка и няколко футболни терена, употребени от школата на ЦСКА, само че на мястото им беше издигната " Арена Армеец ". В " Червено знаме " влизат още нефункциониращи хотел и плувен комплекс, както и няколко зали, измежду които и волейболната " Васил Симов ".

Далечното минало

Плувният комплекс " Червено знаме " беше издигнат през 1985 година, само че от години не работи. В годината на откриването му на него и на комплекса " Дианабад " се организира европейското по плувни спортове, на което Таня Богомилова стана шампионка (на 200 м бруст) и взе още два медала.

Годините на прехода и измененията в ръководството се отразиха и на " Червено знаме ". Голяма част от комплекса се трансформира в " Арена Армеец " и прилежащия ѝ паркинг. В цялостен контрастност с модерното оборудване на метри настрана останаха хотелът, басейнът и няколко зали. Неколкократно се показваха оферти и хрумвания за " съживяването " на комплекса, само че без резултат.

 Волейболната зала
© Анелия Николова

Волейболната зала " Васил Симов " и хотелът

Два месеца преди края на ръководството " Орешарски ", когато министър на спорта беше Мариана Георгиева, страната даде 300 000 лв. за ремонт на съблекалните на басейна, който даже не беше пуснат за прилагане.

Миналата есен спортният комплекс беше апортиран дружно с още няколко основни парцела в " Сердика спортни парцели ". В новосъздаденото сдружение, което е благосъстоятелност на ММС, попаднаха още стадион " Българска войска ", спортният комплекс в Панчарево и част от състезателен комплекс " Къро ".

Тогава от министерството показаха, че задачата е да се " сътвори по-широк кръг от благоприятни условия за реализация на тези спортни парцели посредством публично–частно партньорство ". Капиталът на сдружението от 73.2 млн. лв. беше образуван след апортирането на парцелите. Впоследствие се организира състезанието за базите, употребени от футболния ЦСКА, и " Сердика спортни парцели " подписа дълготраен контракт с " ЦСКА-София ". Но остана въпросът за " Червено знаме " и включените парцели от " Къро ".

Завинаги за ЦСКА

Сега волейболната зала " Васил Симов " остава главният притежател на живот в занемарения комплекс.

" Вече подписахме контракт с новото сдружение " Сердика спортни парцели ", уточни пред " Дневник " изпълнителният шеф и треньор на мъжкия волейболен тим Александър Попов. По думите му клубът се надява на последваща стъпка - да подпише и дълготраен контракт за прилагане на залата.

 Александър Попов сподели, че волейболният ЦСКА желае да си построи своя зала, само че и да вземе дълготрайно
© LAP.bg

Александър Попов сподели, че волейболният ЦСКА желае да си построи своя зала, само че и да вземе дълготрайно " Васил Симов "

Той изясни, че се търси терен за създаване на нова зала за ЦСКА, само че все пак клубът желае да ремонтира и да продължи да употребява " Васил Симов ". " Ние в никакъв случай няма да оставим нашата зала. Искаме да я вземем с допустимо най-дългия период, който законът разрешава ", сподели Попов.

В миналите години в оборудването бяха правени усъвършенствания, като последните две са свързани с ремонт на покрива и осветлението. Изчисленията на клуба са, че още към 300 хиляди лв. ще са нужни за промяна на дограма, за ремонт на съблекалните и фасадата и за увеличение на потенциала.

Председателят на Обединени спортни клубове ЦСКА Георги Калчев обичайно е сериозен за отношението на страната към борещите се за съществуването си общо 20 клуба от фамилията. " Те в никакъв случай не са ни обръщали внимание. Само когато кажем, че ще излизаме на митинг, тогава ни викат за среща и ни лъжат ", уточни той пред " Дневник ".

" За залата ( " Арена Армеец " ) ни излъгаха с обещания, когато взеха терена. Сега имаме хрумвания за целия комплекс, само че още не са ни търсили от " Сердика спортни парцели ". Ние ще следим обстановката и няма по какъв начин да стане спекулация ", добави Калчев.

 Държавата търси кой да съживи спортния комплекс
© Анелия Николова

Още контракти

В началото на декември 2017 година, на министерството на спорта оповестена процедура за директно отдаване чартърен на басейна " Спартак " и няколко зали в комплекса " Къро ".

" Към сегашния миг процедурата е финализирана, като предмет на наемни правни отношения са по-голямата част от Семеен кодекс " Спартак " – избран за наемател е " Плувен клуб – Левски ", и две от залите в Семеен кодекс " Къро " - зали за джудо и самбо – надлежно с наемател Спортен клуб " ЦСКА – джудо и джу-джуцу и други типове сродни спортове за самозащита ", и зала за битка типичен жанр – съдружие " Спортна академия – ЦСКА ", оповестиха от министерството.

Предстои да се провежда на нова процедура за отдаване чартърен на незаетите зали в комплекса " Къро ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР