Държавата спира безплатното саниране на частни жилища, съобщиха от Министерството

...
Държавата спира безплатното саниране на частни жилища, съобщиха от Министерството
Коментари Харесай

Вече няма да има безплатно саниране на частни жилища

Държавата стопира безплатното саниране на частни жилища, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). В бъдеще това ще става посредством нов финансов механизъм, който планува създаването на кредитни пакети. Те ще разрешават отпущането на нисколихвени заеми на притежателите с търпима месечна вноска за погасяването им, прецизират от Министерство на регионалното развитие.

Направихме обстоен разбор за положението на жилищния сграден фонд у нас. Той демонстрира, че единствено 7 на 100 от постройките дават отговор на условията за енергийна успеваемост, твърди Гергана Благиева, шеф на дирекция " Жилищна политика " в Министерство на регионалното развитие. Анализът сочи, че 703 978 са населяваните жилищни здания, които имат потребност от възстановяване на енергийната успеваемост през идващите години. Докладът е направен от " Българо-австрийска консултантска компания " АД по поръчка на Министерство на регионалното развитие. Същата компания е направила и разбор на националния жилищен фонд. Целта е да бъдат препоръчани стопански ефикасни политики и ограничения за неговото възобновяване.

Общият брой на населяваните жилищни здания е 1 365 898, само че за към 25% от тях провеждането на сходни ограничения не е оправдано, тъй като са от кирпич, камък, дърво и са амортизирани. Консултантската компания предлага основаване на " ветрило " от стратегии, ориентирани към решение на разнообразни проблеми и потребности. Например, обособени стратегии за саниране на блокове и на къщи, стратегия за възстановяване на градивната резистентност на постройките преди въвеждането на ограничения за енергийна успеваемост, стратегии за въвеждане на единични ограничения за енергийна успеваемост, там където е невероятно или нецелесъобразно надълбоко възобновяване и други.

Според създателите на проучването това ще даде по-добри резултати от една стратегия, която се пробва да реши всички проблеми. За да бъдат улеснени хората, се планува още регламентирането на така наречен профилирани медиатори. Те ще подкрепят целия развой по възобновяване на постройките - от кандидатстването за финансиране досега, в който се регистрират изпълнените ограничения. За задачата се приготвят промени и в Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, с които да се ускори ролята на професионалните домоуправители, които също могат да подкрепят процеса на енергийно възобновяване, споделя Благиева.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР