Държавата следи с разбиране основателните притеснения на българските зърнопроизводители и

...
Държавата следи с разбиране основателните притеснения на българските зърнопроизводители и
Коментари Харесай

Радев: Държавата полага усилия зърнопроизводителите да получат справедлива компенсация

" Държавата следи с схващане основателните терзания на българските зърнопроизводители и продължава да поставя старания те да получат по-силна поддръжка и обективна отплата в границите на Европейския съюз ", съобщи президентът Румен Радев по време на работна среща на " Дондуков 2 " с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В срещата участваха още министрите на земеделието и на стопанската система - Явор Гечев и Никола Стоянов, оповестиха от прессекретариата на президента.

България уголемява въздействието си на международните пазари и има капацитет да играе значима роля за превъзмогването на продоволствената рецесия, по тази причина е належащо българските зърнопроизводители да получат съответна поддръжка, съобщи още Румен Радев.

Министерството на земеделието ще продължи да си сътрудничи със зърнопроизводителите за намиране на спомагателни благоприятни условия за осъществяване на продукцията им, като ще се търсят вероятности за ангажирането на трети пазари.

Румен Радев съобщи солидарността на страната ни към Украйна, само че акцентира, че не би трябвало въведените коридори за експорт на украинска продукция да водят до деформиране на пазара и да нанасят вреди на зърнопроизводителите ни.

Президентът посочи нуждата от съответна отплата на селскостопанските производители от страните в Европейски Съюз, които са на първа линия и търпят загуби. Затова дружно с Румъния, Полша, Унгария и Словакия, България приготвя писмо до европейските институции, в което да срещнат Европейска комисия в детайли с вредите, които търпят земеделците.

Президентът означи, че към този момент е сложил казуса за икономическите загуби по време на съвещанието на Европейския съвет в Брюксел предходната седмица, както и в диалози с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Засегнатите от въведените коридори европейски страни разчитат и на разбирането и поддръжката от страна на останалите страни в Европейски Съюз.

На срещата бяха набелязани ограничения, посредством които да се откри опция за реализацията на огромните количества земеделска продукция, която не може да се пласира и остава в хранилища. Участниците в диалога разискаха опцията за смяна в европейския правилник, който планува краткотрайно освобождение от мито на украинското зърно, внасяно в Европейски Съюз, както и усилването на фитосанитарния надзор.

Възстановяването на антидъмпинговите механизми във връзка с вноса на земеделска продукция и въвеждането на депозитни такси, които да бъдат възстановявани при износа от България на украинско зърно, също бяха измежду дискутираните тематики на срещата.

Зърнопроизводителите от своя страна показаха признателност за разбирането и ангажираността на президентската институция и президента.

България и други страни членки на Европейски Съюз ще изпратят общо писмо до Европейската комисия, с което ще изискат смяна на регламента на Европейския съюз, касаещ безмитния импорт на артикули от селскостопански генезис от Украйна. Това изясни пред публицисти служебният министър на земеделието Явор Гечев след срещата при президента.

По-рано денем видинските зърнопроизводители за втори следващ ден блокираха интернационалния път Е-79 на входа на града. Протестите им ще продължат и на следващия ден.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР