Държавата ще спечели от по-високите заплати, защото всяка заплата се

...
Държавата ще спечели от по-високите заплати, защото всяка заплата се
Коментари Харесай

Икономист: Всяко увеличение на заплатите е добре за бюджета

Държавата ще завоюва от по-високите заплати, тъй като всяка заплата се полза с налог и осигуровки, а всяка покупка – с Данък добавена стойност или данък. Всяко нарастване на възнагражденията е добре за бюджета. Повечето хора работят в частния бранш и когато заплатите в него порастват, има повече доходи в бюджета.

Това съобщи в ефира на бТВ Георги Ангелов, старши икономист в Институт " Отворено общество " във връзка гласуваното през вчерашния ден на първо четене в пленарна зала нарастване на минималния застрахователен приход на 850 лева през идната година.

Доходите в София изпреварват тези  в останалата част на страната и повдигането на долния предел няма да се усети от столичани, безапелационен е икономистът. Той акцентира, че с цел да има резултат, би трябвало да е двойно по-висока. Той добави, че повишението ще се усети за жителите на Видин и Смолян, да вземем за пример, където междинната заплата е към 1200 лева и възнагражденията на множеството гравитират към 800 лева

Ангелов смята, че отхвърли на Служебния кабинет да предложи на Народното събрание проектобюджет за 2023 г.е неточност, която отвори вратата за редица популистки оферти – за заплати, за пенсии, за обществено подкрепяне и помощи за бизнеса.

" Предлагат се разноски, без да се знае от кое място ще дойдат приходите, с цел да ги покрият ", бе коментарът на икономиста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР