Държавата ще провери Община Стара Загора заради предполагаеми сериозни нередности

...
Държавата ще провери Община Стара Загора заради предполагаеми сериозни нередности
Коментари Харесай

НПО твърди: Държавата ще провери Стара Загора заради дълг за милиони

Държавата ще ревизира Община Стара Загора поради хипотетични съществени нередности при поемането на дълготраен общински дълг от страна на Община Стара Загора. Сумата е в размер на 6 млн. лв.. Това твърди неправителствената организация в свое известие Антикорупционният фонд.
Според известието е налице разминаване сред посочването на типа на дълга и поемането му, обосновано като форсмажорно събитие.
На 8 август предходната година на нарочна конференция кметът на Стара Загора Живко Тодоров афишира, че Общината е със запорирани сметки в размер на към 9 млн. лв.. Запорът е разследване от дефинитивно изгубено дело с реализатор по социална поръчка от 2013 година по ремонтни работи в старозагорския квартал " Железник ". На 17 август кметът насочва покана за обществено разискване на желанията за вдишване на дълготраен дълг в размер до 6,56 млн. лв. за финансиране и рефинансиране на настоящи поправки. Около 560 000 са за мостово финансиране на планове по Оперативна програма „ Региони в напредък “ през 2017 година На идната седмица е извършено обществено разискване за приемане на дълготраен общински дълг.
Заложени са параметри - финансиране и рефинансиране на разноски за настоящи поправки на тротоари, асфалтиране на улици и благоустрояване на междублокови пространства на територията на община Стара Загора. Мотивите, посочени от кмета по време на разискването, са, че Община Стара Загора следва да поеме дълготраен дълг за очистване на следствията от „ форсмажорни обстоятелства” в размер на 6 млн. лева Главният финансист на общината, Цанка Ганева, показва детайлности за параметрите на дълга. Тя оповестява, че за поправки на тротоари, асфалтиране на улици и благоустрояване на междублокови пространства Общината дължи почти 2,5 млн. лева за към този момент осъществени поправки, а такива за още 3,5 млн. лева са предоставени на реализатори и ще бъдат приключени до края на 2017 година
В своето предлагането кметът дефинира типа на дълга като „ дълготраен дълг за попречване и очистване на последствията от форсмажорни условия, стихотворец с контракт за общински заем”. Под форсмажорни условия той засяга запорирането на средствата по делото „ Железник”. Според АКФ, видно от претекстовете в предлагането на кмета до Общинския съвет, основанието за взимане на дълготраен дълг е финансирането и рефинансирането на разноски за осъществени и предоставени поправки. " Това са действия, които могат да се квалифицират като осъществяване на финансови разноски, което обаче допуска вдишване на кратковременен, а не дълготраен общински дълг по смисъла на Закона за общинския дълг. Неясно остава за какво типът на дълга е дипломиран като „ дълготраен дълг за попречване и ликвидирането на последствията от форсмажорни условия ", смятат от АКФ.
Неблагоприятният излаз от едно правосъдно дело не може да се квалифицира като форсмажорно събитие . АКФ счита, че е налице обосновано подозрение за нарушение на Закона за общинския дълг във връзка със Закона за обществените финанси при поемането на дълготраен общински дълг в размер на 6 млн. лева посредством банков заем. От АКФ оповестяват, че АДФИ приема изводите изводите им като съображение за финансова ревизия в Община Стара Загора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР