Държавата ще предостави всички необходими финансови средства толкова дълго, колкото

...
Държавата ще предостави всички необходими финансови средства толкова дълго, колкото
Коментари Харесай

Франция ще даде всички средства, за да избегне потъване на икономиката

Държавата ще даде всички нужни финансови средства толкоз дълго, колкото трае рецесията, с цел да избегне потъването на стопанската система, обвързвано с пандемията от COVID-19. Това увери френският министър на финансите Брюно Льо Мер пред в. " Журнал дю диманш ", съобщи Франс прес.

" Предпочитам през днешния ден да натрупаме дълг, заобикаляйки крушенито, вместо да оставим да бъдат разрушени цели браншове на нашата стопанска система ", съобщи министърът пред френското издание, предава Българска телеграфна агенция.

Според него за 8 дни 20 милиарда евро заеми, обезпечени от страната, са били поискани от над 100 000 предприятия. За да бъдат подкрепени фирмите да преодолеят шока от повсеместната изолираност, въведена поради епидемията, страната разгласи, че ще подсигурява до 300 милиарда евро банкови заеми, което е еквивалентно на 15 % от френския Брутният вътрешен продукт.

Освен това 5 милиона чиновници се употребяват от правото на частична безработица и за три дни 450 000 предприятия са поискали помощ от фонда за взаимност. На тези механизми ще се оказва помощ финансово, колкото е нужно, разясни министъра.

Фондът за взаимност, основан от страната, планува най-много 1500 евро обезщетение за дребните компании, при които има минимум 50 % спад на оборота спрямо месеците март и април 2019 година, плюс помощ от 2000 евро за всеки обособен случаи на компании, застрашени от банкрут.

Нямаме компликации, с цел да съберем пари на финансовите пазари. Нашите лихви остават на рационално равнище, съобщи министърът и добави, че желае след рецесията проект за стопански напредък на национално и европейско равнище, който да разреши " машината да тръгне още веднъж допустимо най-скоро ".

Брюно Льо Мер заяви, че е предал на президента на Франция и на премиера лист на двайсетина стратегически компании, които са с отслабени позиции поради рецесията и е предложил решения за тяхното подкрепяне - обезпечени заеми, увеличение на дяловия капитал, рекапитализация и като последна мярка национализация.

Може да става дума единствено за краткотрайна национализация, добави министърът в миг, в който въпросът за национализацията на самолетната компания Ер Франс, която съвсем е спряла полетите си поради рецесията с ковид, постоянно се загатва.

Министърът напомни, че нито една от огромните компании, които желаят подкрепяне от страната, не би трябвало да изплащат дивиденти и прикани другите огромни компании да понижат с минимум една трета изплащането на дивиденти през 2020 година

Що се касае до намаляването на заплатите на шефовете и на фрагментите, Льо Мер сподели, че желае ръководителите да положат изпитание поради това че чиновниците в частния бранш, които са отчасти заети, в този момент получават единствено 84 % от чистото си заплащане. Той сподели, че е писал в тази тенденция на фирмите, в които страната има присъединяване и че е получил позитивни отговори от президентите на Ер Франс и на Сафран.

Брюно Льо Мер уточни, че най-засегнати от рецесията са туризмът и въздухоплаването, като съобщи, че те ще имат потребност от изключително внимание и от проект за поддръжка в границите на един тясно съгласуван на европейско равнище напредък. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР