Държавата ще поеме таксата за обучение на 489 лекари специализанти

...
Държавата ще поеме таксата за обучение на 489 лекари специализанти
Коментари Харесай

За 2019 г. Държавата плаща обучението на 489 специализанти

Държавата ще поеме таксата за образование на 489 лекари специализанти през 2019 година Броят им се дефинира със заповед на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и разпределя местата сред медицинските университети в София, Варна, Пловдив и Плевен, както и в медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора.

Таксата за специализация ще бъде поета и за специализация и на 55 дентални лекари, 7 магистър-фармацевти, 66 медицински сестри и 13 специалности за лица с висше немедицинско обучение по специалности като клинична химия, лабораторна имунология, здравна радиологична физика и микробиология.

60 са специалностите по държавна поръчка за лекари специализанти. От тях най-вече са бройките за специализация по Обща медицина - 50, следва ги образованието по Спешна медицина, за което страната ще заплати таксите на 30 специализанти.

С по 20 бройки са специалностите неонатология и обща и клинична патология, като за втората компетентност е отпуснато едно място за специализация, с изключение на на гореспоменатите ВУЗ-ове, и на Медицинския факултет на Софийски университет „ Св. Климент Охридски “. Педиатрия държавна поръчка ще специализират 18 лекари, а хирургия - 15.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР