Държавата се зае да спира изтичането на мозъци от България.

...
Държавата се зае да спира изтичането на мозъци от България.
Коментари Харесай

Държавата връща млади учени от чужбина с 61 млн. за научни програми

Държавата се зае да стопира приключването на мозъци от България. Кабинетът одобри решение за национални научни стратегии, импортирано от МОН, за което заделя 61 млн. за идващите три години. За тази година парите са 18 млн. лева

Със средствата ще се финансират научни планове и стипендии на постодокторанти, което е нов статут у нас - това са млади учени, защитили докторантура, които ще получават сред 1500 и 3000 лева стипендия, с цел да продължат научната си активност в дадена лаборатория, да вземем за пример, само че у нас.

Общо 3 млн. има предопределени за стипендии за тази година, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев. Стипендиите на докторантите пък ще бъдат до 500 лева, в случай че работят на трудов контракт, само че те ще се усилват диференцирано - съгласно научната оценка и научния артикул на съответния институт.

Планира се 900 лева в допълнение месечно да получава докторантът, в случай че работи по план без да е на трудов контракт.

11 са организациите, от които 8 са секторни, към които са насени средствата по научните стратегии, изясни просветният министър.

Две стратегии са ориентирани към съфинансиране на млади учени, заети да работят по европейски стратегии.

Това е политика и стратегия на страната за задържане на младите учени и обосноваване на другите млади българи, също учени, да се завърнат от чужбина и да реализират тук научната си активност, разяснява Вълчев.

Проектите, които ще се създават от консорциуми сред академиите, институтите и висшите учебни заведения, ще бъдат в областта на осведомителните технологии - и за киберсигурност по отношение на случая с Търговския указател. Ще се финансират планове и в региона на храните, отглеждането на животни, културното завещание, както и по две стратегии в опазването на здравето - за електронното опазване на здравето и за проучвания на кръвта, добави министърът на образованието.

" Горещо признатите национални стратегии, в чиято подготовка участвахме интензивно, са ориентирани към доста значими за страната въпроси. Те бяха направени на база на информация, събрана от другите ведомства, систематизирани в МОН ", удовлетворен е и шефът на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.

За първи път страната правила опит да осуети приключването на нашите мозъци, установи ученият.

" Продължаваме да бъдем чист донор на непознатата просвета. Това е мощен сигнал към младите, че имат бъдеще в България ", разгласи Ревалски.

Програмите щели да разрешат тук да идват да работят и непознати учени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР