Държавата се смили над бездомните след излъчения от БНТ репортаж

...
Държавата се смили над бездомните след излъчения от БНТ репортаж
Коментари Харесай

Държавата се смили над бездомните в Русе и им пое PCR-изследванията

Държавата се смили над бездомните след излъчения от Българска национална телевизия репортаж за неуместното условие хора без дом да бъдат принуждавани да си заплащат за PCR тест, с цел да могат да бъдат настанени в спешен център. След проявлението на казуса по малкия екран е била основана организация обществените служби и Регионалната здравна ревизия да поемат разноските за проучването на хората от улицата.

За да се възползват от безплатния PCR тест хората без заслон първо би трябвало да подадат молба за еднократна финансова помощ, което до момента не се изискваше. Не е ясно обаче какъв брой от тях биха го създали. Затова чиновници от " Социално подкрепяне " в Русе се отзовават и на сигнали на жители за бедстващи хора на улицата. След това бездомниците ще бъде издирени и тествани, увериха от общината.

“Самото възнаграждение на тестванията става с тази молба за еднократна помощ, която се отпуска от дирекция " Социално подкрепяне ". Но имаме уверението на сътрудниците от РЗИ, че в случай че имаме хора, които са на улицата, те могат да бъдат тествани. Няма по какъв начин това да се случи в цялостния размер на всички хора, само че по този начин или другояче предпочитано тия хора, за които ни бъдат подадени сигнали, ще бъдат тествани ", сподели Катя Петрова, шеф на Дирекция " Социални действия " - Община Русе.

По този метод 62-годишният скитник Пламен Пенчев, за който до през вчерашния ден приютът беше недосегаем, тъй като няма пари за проучване, към този момент ще може да се възползва от услугата.
" Няма, от кое място да имам, аз нямам работа. От 27 години по улиците оставам жив ", сподели Пламен Пенчев.

В центъра за настаняване на бездомни към момента има 12 свободни места. А хората, които ще оцеляват на улицата, могат да се възползват от спешната столова на БЧК, където ще получават всеки понеделник пакети с храна за една седмица.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР