Държавата създава компенсационен фонд за борба с градушките. Това заяви

...
Държавата създава компенсационен фонд за борба с градушките. Това заяви
Коментари Харесай

Създават фонд за борба с градушките

Държавата основава компенсационен фонд за битка с градушките. Това съобщи в Троян заместник-министърът на земеделието и храните Виргиния Кръстева, представена от БГНЕС и Нова телевизия.

Фондът ще бъде основан взаимно със земеделските производители. Това съобщи в Троян заместник-министърът на земеделието и храните Виргиния Кръстева.

Правят се планове и правна аргументация за основаването на фонда въз основата на опит от Унгария. Чрез него България ще може да кандидатства за евросредства за ръководство на риска.

Производителите на малини и ягоди в Троян са потърпевши най-вече от зачестилите градушки, които унищожават до 100% от продукцията им. Земеделците считат, че измененията в климата са довели до зачестяване на мощните градушки през последните години.

" През пролетта имаше такива градушки, които в регионите на Летница, на Лозница и на Попово нанесоха извънредно огромни вреди на ягодите, които доближиха над 100% ", съобщи Божидар Петков, ръководител на Асоциацията на малинопроизводителите.

" Пораженията от градушките при нас са доста по-големи, в сравнение с при зърнопроизводителите. Защото нашите площи са по-малки ", сподели Айхан Хашимов, малинопроизводител. Той даде образец, че един производител на плодове и зеленчуци има приблизително по 60-70 дка. Докато един зърнопроизводител има стопанство от 10 000 декара, а няма по какъв начин градушка да мине през задачите 10 000 дка.

По думите на зам.-земеделският министър Виргиния Кръстева едвам една трета от страната е покрита с ракетни площадки, част от национална система за битка с градушките.

" Миналия месец се срещнахме с сътрудници от Унгария, които са построили компенсационен фонд, който е взаимно с присъединяване на аграрни производители и с страната. Този фонд се построява, с цел да има опция страната да кандидатства по размер от ПРСР и ръководство на риск. Целта на тези средства е акумулиране на подобен фонд и до 90% е допустимо да се покрие страната ", изясни още Кръстева.

Фондът ще бъде разположен в Разплащателната организация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР