Държавата планира догодина да ореже административно паралелките в елитните гимназии

...
Държавата планира догодина да ореже административно паралелките в елитните гимназии
Коментари Харесай

Протести срещу промените в квотите на гимназиите

Държавата възнамерява следващата година да ореже административно паралелките в елитните гимназии за сметка на тези в професионалните учебни заведения. Идеята е заложена в новия държавен план-прием за идната образователна година в междинното обучение след 7 клас. Родители и педагози във Враца видяха дискриминация в новите правила.

Враца

Рязка промяна на целите в междинното обучение подхващат в община Враца, като в план-приема за следващата година се понижават профилираните паралелки с филантропична устременост. Аргументът е, че броят на децата пагубно понижава и не може да се обезпечат нужните фрагменти за локалния бизнес. Това обаче не се приема от родителите, които настояват, че техните деца са дискриминирани.
Витка Стоянова, родител: " Тук сме да молим към властимащите да не протягат ръка на най-ценното - децата, да не убиват техните фантазии и правото им на свободен избор. Нека да ни убедят, че нашите деца, отивайки в професионалните учебни заведения, ще имат някакво бъдеще, че ще има къде да работят, че във Враца фактически има бизнес.  © Любомира Филипова / Българска телеграфна агенция
Според недоволните най-ощетена е най-голямата гимназия „ Христо Ботев ", където от три профилирани паралелки по биология, история и география, остава единствено една.
Татяна Ангелова, заместник-директор на СУ „ Хр. Ботев ", Враца: До ден сегашен има извънреден интерес към тези профили от родители и възпитаници. Не е вярно, считаме за незаслужено и ощетяващо, както нас, по този начин и историята на учебното заведение и правото на децата да учат в тези профили.Галина Евденова, шеф на РУО - Враца: Един от главните цели на министерството и в програмата на държавното управление, това всеки от вас може да го види, това е професионалното обучение и образование. Така че един от главните ни задължения е ние да задоволим потребностите на бизнеса.
Дискусията по тези проблеми ще продължи до 8 февруари, когато следва дефинитивно да се утвърди броят на паралелките.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР