Държавата отпуска 40 милиона лева за университетите. Образователното министерство планира

...
Държавата отпуска 40 милиона лева за университетите. Образователното министерство планира
Коментари Харесай

Държавата отпуска 40 млн. лв. за университетите

Държавата отпуска 40 милиона лв. за университетите. Образователното министерство възнамерява нова интервенция по оперативната стратегия "Наука и обучение за образован напредък ".

Зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева разгласи, че средствата ще са предопределени за вложения в ефикасното ръководство на висшите учебни заведения, в правенето на стратегически цели, на вътрешна и външна самостоятелна интернационална оценка на техния потенциал. Целта е да се види къде са преимуществата на университетите, какви са техните профили, защото няма по какъв начин да влезем в европейските академични мрежи или в огромните планове по програмата "Хоризонт Европа ", в случай че висшите ни учебни заведения нямат характерни посоки, с учени, с научна инфраструктура, с изявления и патенти.

Най-вероятно тази нова скица ще стартира до края на годината, като се цели да се дефинира предприемчивостта на университетите, а бизнесът да взе участие в стратегиите им. По този метод ще може да се види кои са районите, университетите и направленията, в които би трябвало да влагаме през новия програмен интервал. Всички държавни и частни университети ще могат да вземат участие с планове в тази нова интервенция по оперативната стратегия, само че от години от Еврокомисията желаят нашите университети да се състезават и да има конкуренция сред тях.

Ангелиева открои шест посоки, свързани с университетите и те са за ефикасното ръководство, за модернизирането на образователните стратегии, за интернационализацията, за потреблението на цифровите технологии в образователните стратегии, за увеличение на научноизследователския капацитет и за рационализиране на уменията и знанията на преподавателите. В Европа има потребност от 100 000 новаторски откриватели.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков разяснява неотдавна, че от 2020 година 60% от парите за висшето обучение би трябвало да зависят от критерии, свързани с качеството. През последните години има мъчителна промяна в българските университети, а никой от тях не може да реализира огромни резултати без нужното финансиране. 1 милиарда $ е най-ниското финансиране при първите 500 университети в света.

От КНСБ оферират да се договорят разновидности за балансиране в системата посредством изменение на министерско разпореждане и нарастване на средствата като дял от Брутният вътрешен продукт. Именно там е най-голямото неравноправие.

Все още няма информация за това по какъв начин се разходват личните пари за хонорари и средствата от студентите, платено образование, стана ясно от думите му. Във всички ВУЗ-ове в интервала 2016-2018 година броят на студентите в държавна поръчка понижава приблизително с 402 студенти. С 1,3% са повече наетите преподаватели. Те дават отговор за по-малко учащи се. Има университети, в който мощно се е повишил броят на новонаетите и в същото време е понижен броят на студентите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР