Държавата отпуска 3 млн. лв. на висши училища и научни

...
Държавата отпуска 3 млн. лв. на висши училища и научни
Коментари Харесай

Държавата дава над 120 000 лв. на МУ - Варна за публикации в международни издания

Държавата отпуска 3 млн. лева на висши учебни заведения и научни организации, с цел да покачат броя на научните си изявления в авторитетни интернационалните издания, оповестяват от държавната пресслужба за Moreto.net.

Най-голям дял от средствата от първия стадий за 2022 година получава Българската академия на науките - 911 401 лева

На идващите 5 позиции се класират Медицинският университет-София (493 326 лева.), Софийският университет (422 973 лева.), Медицинският университет-Пловдив (157 810 лева.), Пловдивският университет (134 588 лева.) и Медицинският университет-Варна (120 427 лева.) .

Средствата са предопределени за осъществяване на първия стадий на Националната стратегия „ Стимулиране на публикационната интензивност в авторитетни интернационалните научни списания и отворения достъп до научна информация " .

Тя беше призната от държавното управление през октомври 2021 година Целта на програмата е да се подтикват българските университети и научни организации да усилят броя на изявленията си в влиятелни международни научни издания. Това ще се отрази позитивно върху техния рейтинг в интернационалните научни ранглисти и ще увеличи ангажираността на българските учени към самодейността за отворената просвета и възприемането й като общоприета процедура от научноизследователската общественост.

На откривателите ще бъде предоставяно в допълнение заплащане, награди или други финансови тласъци за авторство на научни изявления в списания, реферирани или индексирани в международните бази данни Web of Science или Scopus, обвързано със шерване на научни резултати в Българският облак за отворена просвета и в институционални или интернационалните складове.

Програмата ще се извършва на три стадия в продължение на 42 месеца. Необходимите за реализирането ѝ средства са общо до 12 млн. лв. - до 3 млн. лева за 2022 година, до 4 млн. лева за 2023 година и до 5 млн. лева за 2024 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР