Държавата може да поеме собствеността на Топлофикация София заради некомпетентното

...
Държавата може да поеме собствеността на Топлофикация София заради некомпетентното
Коментари Харесай

Заради огромните дългове: Държавата става собственик на Топлофикация-София |

Държавата може да поеме собствеността на Топлофикация София поради некомпетентното й ръководство от страна на Столична община, неналичието на вложения и насъбраните задължения за стотици милиони левове.

Това стана ясно на брифинг в Министерство на енергетиката.

" Искам да изкажа отвращение от грубия език на представителите на " Топлофикация София ". Отправените обвинявания са несправедливи и обидни. Не е истина, че „ Булгаргаз “ дава на " Топлофикация София " средновековен контракт ". Това сподели на брифинг изпълнителният шеф на " Булгаргаз " ЕАД Николай Павлов.

По думите му не е истина и че " Булгаргаз " е лихварска компания, каквито обвинявания се чуха по-рано през днешния ден от столична община.

" С представители на " Топлофикация София " се виждахме преди седмица или малко повече, само че не повече от 10 дни. Това, което мога да кажа е, че смесването на газ и електрическа енергия все още е безусловно безсмислено ", разясни заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

Според него София няма да остане на студено.

" Достатъчно виновни сме и няма да допуснем това да се случи. За следващ път нещо ни изненадва – освен за България важи това. Това не значи, че би трябвало да продължава този проблем да се влачи с години ", добави Дамянов.

Той посочи, че ще бъде основана работна група, която ще извърши оценка на вероятните разновидности.

" Това ще стане напълно скоро. Пак споделям, че не може да си позволим 2-милионен град да остане без отопление ", уточни още заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

На въпрос дали " Топлофикация " би могла да стане държавно сдружение, Дамянов отговори положително. 

За подобен вид загатна и шефът на БЕХ Валентин Николов.

Според него " Топлофикация София " е натрупала дългове към енергийния холдинг на стойност близо 720 млн. лв..

" От 2009 година насам холдингът е замесен в тази драма, когато стартира да цедира стотици милиони към сдружението. Нефинансираме ли нашето дъщерно сдружение " Булгаргаз ", то не може да си извърши уговорките по дълготрайните контракти и тогава няма да питаме дали софиянци ще останат без отопление, а ще бъдат наранени всички клиенти на " Булгаргаз ", сподели Николов.

Той изясни, че БЕХ не може да си разреши сходно нещо, по тази причина евентуално ще се тръгне към " следващото цедиране на пари ".

" Това демонстрира, че " Топлофикация " е изправна пред хронично заболяване, което не може да се реши за 4-5 дни. Търсим решение какво да се случи. Знаете, че до края на годината КЕВР не може поправя цената на парното, по тази причина ще чакаме 1 януари да забележим дали мениджмънтът на " Топлофикация " ще може да стартира да обслужва тези задължения, за които приказваме ", акцентира Николов.

Според него предложението ще е да се сътвори работна група сред БЕХ, Министерството на енергетиката, Топлофикация, общината и всички останали наранени страни " за възможното придобиване на благосъстоятелност в топлофикационното сдружение ".

По-рано денем ръководителят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев изиска страната да компенсира сдружението по този начин, както се компенсира частният бранш. Днес изтича срокът, даден от " Булгаргаз " на " Топлофикация София ", да изплати отговорностите си към държавното сдружение, които възлизат на 131 млн.лв.

„ Булгаргаз “ е най-големият лихвар на „ Топлофикация “, безапелационен беше Георгиев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР