Държавата, доколкото са възможностите й, ще се опита да помогне

...
Държавата, доколкото са възможностите й, ще се опита да помогне
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Мислим за безвъзмездно финансиране на най-пострадалите фирми

„ Държавата, доколкото са опциите й, ще се опита да помогне на всички. Не забравяйте, че всекидневно страната разпределя 40 % от Брутният вътрешен продукт. Няма по какъв начин с тях, които под натиска на рецесията могат и да паднат, да бъдат покрити останалите 100 % “. Това съобщи пред БТВ вицепремиерът Томислав Дончев.  
„ Живеем в тежки времена, уповавам се да не идват по-тежки, въпреки че от стопанска позиция има редица знаци за това. Като цяло анализаторите имат спорни оценки – някои чакат да се разминем с лека криза или даже просто без напредък, само че има прогнози и за 10 % загуба на Брутният вътрешен продукт, което би означавало стопанска злополука “, добави той.
Относно безработицата Томислав Дончев съобщи, че все още може единствено да се гадае какви ще са крайните стойности. Според него има две категории лица без работа – едните са заетите в директно засегнатите бизнеси като заведения за хранене, кафенета, услуги, а другите са служащите по фабриките. „ По-сложно е точно с тези служащи, чиито предприятия изнасят продукцията си на открито – в случай че не са съумели да се преориентират, както някои към този момент направиха, всичко ще зависи от това по кое време ще се върне търсенето, по кое време ще се възстановят доставките и ще се върне доверието “, посочи Дончев.
Относно тези, които са останали на процедура без никакви приходи, защото нямат право на обезщетение, той им предложи да се извърнат към Социално подкрепяне. „ Там сумите са по-малки, само че, въпреки всичко тези лица имат опция да употребяват сходна помощ “, сподели още вицепремиерът. Тези, които са в неплатен отпуск, а компаниите им не желаят да се възползват от мярката 60/40, Дончев посъветва да се възползват от безлихвените заеми. „ Това не е безплатна помощ, само че въпреки всичко е някакъв вид “, сподели още той, като посочи че за тази мярка са кандидатствали 175 компании за по-малко от 48 часа.
„ Държавата има отговорността да ръководи парите на всички и ние не знаем какъв брой дълъг ще е този развой. Ако сме тръгнали на поход за 10 дни, не е редно да изхабим всичките муниции и храна, които имаме още на втория ден. Държавата би трябвало да е в положение да изплаща пенсии, защото възрастните хора са безусловно беззащитни “, добави той като бе безапелационен, че в случай че някой чиновник е принуждаван да напусне компания по взаимно единодушие или да бъде изведен в  неплатен отпуск, би трябвало Главната ревизия по труда да се занимае с такива проблеми, тъй като това е неправилно.
„ Дали сме задоволителен размер гаранции на банките и те би трябвало да бъдат задоволително толерантни и гъвкави в тази обстановка “, добави той като прикани хората да се обръщат към банките и да проучат от какви благоприятни условия могат да се възползват.
„ Направихме разбор на категориите лица, които не са покрити от никакви гаранции. Това са  свободните специалности и техният брой е над 100 000, като са извънредно разнородни – юристи, архитекти, еднолични търговци и доста други. Разработваме ограничения и във връзка с тях, само че това няма по какъв начин да стане за ден-два. Опитваме се да изработим скица и за безплатно финансиране за най-пострадалите компании, като това евентуално ще стане след седмици “, заяви още Томислав Дончев. Той добави, че за бездомните хора се обезпечава храна – като това са към 60 000 души, а дружно с БЧК се изхранват още 40 000.
„ Извънредното състояние, даже да бъде гласувано за 13 май, не значи, че и карантинните мероприятия автоматизирано се удължават дотогава. Ако експертите разрешат да разхлабим някои ограничения, ние няма да се поколебаем да го създадем “, безапелационен бе Дончев. „ Знаем по какъв начин да възвръщаме стопански системи, само че не знаем по какъв начин да възвръщаме човешки живот “, добави той.
Вицепремиерът заяви, че евентуално в събота ще бъде оповестено публично новото приложение, посредством което да се следи епидемиологичната конюнктура. Служебната част на приложението към този момент се употребява от Министерство на вътрешните работи и Регионалните здравни инспекции, като то разрешава всеки жител да се записва, да опише своите признаци, като при потребност ще бъде потърсен. „ Нека хората да не изпадат в параноя, че ще ги наблюдават и ще им нарушават правата. Извънредната обстановка не разрешава безотговорно следене, тази обстановка лимитира едно главно човешко право – правото на свободно напредване, което е значимо предвид на карантината “, безапелационен бе той.
Евентуалният заем от до 10 милиарда лв. ще бъде употребен за признатите до момента ограничения, както и за тези, които ще се одобряват в бъдеще. Трябва да компенсираме и понижените доходи. „ Наред със всичко останало задачата е да спасим живота и здравето на хората. Колкото и да е тежко, в случай че сме дружно, дисциплинирани и мобилизирани, ще се оправим “, съобщи в умозаключение Томислав Дончев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР