Държавата да поеме здравните вноски на бежанците от уязвими групи

...
Държавата да поеме здравните вноски на бежанците от уязвими групи
Коментари Харесай

Грижата за спасените от войната: Планът е държавата да поеме здравните вноски на уязвимите бежанци


Държавата да поеме здравните вноски на бежанците от уязвими групи - това е част от проекта по какъв начин идващите у нас украинци да употребяват и извънболничната здравна помощ.

В момента право на персонален доктор, да вземем за пример, имат единствено поискалите интернационална протекция.



Още след първите гърмежи в Киев, Людмила и 8-годишната ѝ щерка Варвара напущат града. Пътуват пет дни до България. „ Когато бяхме в Киев тя чу, че имаше сирени и гърмежи. Когато бяхме в бомбоубежището се опасяваше “, споделя тя.

Малко след идването им, Варвара се разболява. Налага се да извикат кола за спешна помощ. „ Ходехме на доктор, давахме медикаменти, само че нямаше резултат “, споделя Людмила.



„ Децата се преглеждат безотказно, облсужват се, болничното лекуване е уредено - родителите не заплащат нищо и се обгрижват “, разяснява доктор Стефан Стефанов.

Право на незабавна помощ имат всички бежанци, а уязвимите групи, като децата, могат да употребяват гратис и болнично лекуване.

Има дупка в закона обаче за лекуването отвън лечебните заведения на поискалите краткотрайна протекция. Според в този момент дейващото законодателство - бежанците нямат право на персонален доктор, детска конслтация, другите планови услуги, които всяка една система дава “, изяснява доцент Тонев.

Затова се оферират промени - здравните осигуровки на бежанците над 65 години и на децата да се покриват от страната. Останалите да имат права в границите на 3 месеца, след което да заплащат осигуровките си сами.

От министерството разясниха, че украинските жители в процедура за интернационална протекция имат право на гратис здравно обслужване, наедно с българите. В този случай те не внасят и здравни осигуровки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР