Държавата да подпомогне хотелиерския бранш с целеви компенсации с 30%

...
Държавата да подпомогне хотелиерския бранш с целеви компенсации с 30%
Коментари Харесай

БХРА: Държавата да подпомогне хотелиерите с 30% от спада на оборота

Държавата да подкрепи хотелиерския отрасъл с целеви обезщетения с 30% от спада на оборота им за съответния интервал. Това изиска по време на Консултативния съвет по туризъм ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев, оповестиха от асоциацията.

По думите му огромна част от хотелите са затворени, само че нямат право на обезщетения , а активността на останалите едвам крета. Част от хотелите не са получили и обещаните помощи за опазване на личния състав, макар обещанието на здравния министър Костадин Ангелов, че средствата ще бъдат изплащани в период. Други хотелиерите не са получили суми от края на септември.
 Хотелиери и ресторантьори не желаят подаяния, само че не виждат милиардите от Европейски Съюз
Хотелиери и ресторантьори не желаят подаяния, само че не виждат милиардите от Европейски Съюз

Туризмът бил на колене, нямало да има летен сезон следващата година

От браншовата организация оферират хотелите да бъдат обезщетени с 30% от спада на оборота им за съответния интервал . По този метод местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко наранени от рецесията ще получат и по-малки обезщетения за сметка на сезонните и градски хотели, изясни Щерев. Писмо с предлагането на БХРА ще бъде изпратено до отрасловите министри в кабинета и до премиера Бойко Борисов в понеделник.

Щерев акцентира, че без обезпечаване на ликвидни средства за старт на летния сезон и без удължение на облекчените условия по старите заеми, огромна част от хотелите това лято няма да отворят, а някои може и да банкрутират.
 Хотелиери пред банкрут, в министерството основават Туристически информативен център
Хотелиери пред банкрут, в министерството основават Туристически информативен център

Само общоевропейско решение може да наложи искане на имунизационен паспорт за туризма

Той е убеден, че България би трябвало да се популяризира като безвредна дестинация. През предишния сезон не пламна нито едно огнище на заболяването в курорт и нито един екскурзиант не се болести с Ковид-19 в хотел , акцентира Щерев.

Очакванията му са летният сезон да стартира от Великден . И да се намерения за отпадане на PCR тестванията за идващи от райони с малко разпространяване на заболяването , за двустранни съглашения с страни по отношение на към този момент имунизираните посетители, прикани хотелиерът.

Той желае с изключение на стимулиране на непознатите туроператори да изпращат туристи в България по схемата с 35 евро на екскурзиант, дошъл у нас с чартър, само че и да се вкарат и сходни дотации за идващите посетители с проведен сухоземен превоз като рейсове и влакове .

Предлага и въвеждане на зелени директни коридори, защото те ще са главният канал за идващите туристи през идния летен сезон.
 Оставката на Деница Сачева желаят служащи от затворени бизнеси поради пандемията
Оставката на Деница Сачева желаят служащи от затворени бизнеси поради пандемията

Протестът е пред постройката на Министерския съвет

Освен това Щерев желае и да се понижат концесионните такси, като това да кореспондира и със значително по-ниски цени на предлаганите услуги като чадъри и шезлонги.

" Нужно е и страната да намерения за стратегии компенсации и преквалификация на сезонните служащи, с цел да се запазят квалифицираните фрагменти . Защото даже и притежателят на хотел да дава висока заплата, в случай че служащият е ангажиран единствено три месеца в годината, а през останалото време не получава и стотинка, той напуща бранша и търси друго прехранване ", изясни Щерев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР