Дарителска акция за 170 годишна църква. В пловдивското село Храбрино

...
Дарителска акция за 170 годишна църква. В пловдивското село Храбрино
Коментари Харесай

Набират се средства за ремонт на 170-годишен храм в с. Храбрино

Дарителска акция за 170 годишна черква. В пловдивското село Храбрино набират средства за ремонт на храма " Свети Харлампий ".

Местните поданици се готвят да отбележат по специфичен метод юбилея на храма и се надяват до тогава да са събрали част от средствата, нужни за реконструкцията на остарелия покрив, който тече.

Храмът „ Свети Харалампий " в село Храбрино е издигнат през 1852 година. Доказателство за това е мраморната плоча, вградена в основите. На нея е изобразен едноглав орел, доста нехарактерен за времената, в които българската православна черква е директно подчинена на Цариградската патриаршия, чийто знак е двуглавия орел.

Този свободомислещ дух на локалните се резервира през годините. Бавно и търпеливо те събират средства за изографисването на храма.

" Горе-долу църквата съумява да остане по-здрава досега, в който се размества тикления покрив, тези каменни тикли, и в действителност имаме просмуквания на влага, които си личат от северния край. Идват ветровете, което овлажнява стенописите горе и стартира един развой на навлажняване, изсъхване, който води до миграция на соли. През самия дувар, те се отсрочват по стенописа. " - изяснява Стефан Стоянов

При ремонта би трябвало да се резервира достоверния тиклен покрив, който обезпечава проветряване на стенописите вътре в храма.

" Това е свод, който е граден с камъни и хорсан, от горната страна е сложена глина и плява, с цел да може да дишат стенописите. Върху него има дървена структура и от горната страна тиклите. Трудно е да се откри занаятчия, само че мисля че ще се получи. " - споделя Таня Бобчева от църковно настоятелство при храм „ Свети Харалампий ", с.Храбрино

Община Родопи към този момент е отпуснала 15 хиляди лв., само че те са незадоволителни. Първото благотворително събитие, което провежда църковното настоятолство е огромна галерия с произведения на известни пловдивски създатели.

" Нашето посление беше към младежите - да покажем образеца, за това, че би трябвало да съхраняваме наследството си и сме доста щастливи, че доста младежи закупиха картини за помощ за храма. " - споделя Таня Бобчева от църковно настоятелство при храм „ Свети Харалампий ", с.Храбрино

Вече има ангажирана компания, която ще се заеме с реконструкцията. На идващ стадий ще бъдат реставрирани и стенописите, част от които са покрити с мухъл. Следващото благотворително събитие, което ще се организира на 23 април в двора на църквата, е великденска работилница за деца.

Мариела Хубинова, Стоян Атанасов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР