Дано не се наложи да ви подарявам тениски HARVARD LAW,

...
Дано не се наложи да ви подарявам тениски HARVARD LAW,
Коментари Харесай

Беновска: Служебни Росица Карамфилова, Росен Христов, Явор Гечев, Христо Алексиев – самураи без мечове сте!

Дано не се наложи да ви правя подарък тениски HARVARD LAW, JUST KIDDING, както на Асен Василев, Кирил Петков и Даниел Лорер…

Служебните държавни управления са като самураи, само че без мечове. Вероятно, сърцато желаят животът ни да е по-добър. Но. Нямат лостове да го вършат. Защото България е парламентарна република. Като няма Парламент, какво могат да създадат?

Дали министрите Росица Карамфилова – Министерство на околната среда и водите и Росен Христов – МЕ ще закрепят въглищните централи, както мъдро прави Европа? И ще поправят дейностите на фамозния Борислав Сандов, който опита да затвори ТЕЦ-овете „ Бобов дол “, „ Брикел “, „ Марица 3 “, „ Варна “?

Дали министрите Явор Гечев – Министерство на земеделието и храните и Христо Алексиев – МТ могат да спасят фермите и нас да не останем без храна, и превозвачите – да не остане България без превоз и камиони?!

Ето в какво се зарекоха някои от тях.

Атанас Пеканов, заместител министър-председател по ръководство на европейските средства, дава отговор на въпроси на Илиана Беновска на конференция от 11-и август 2022 година, излъчена непосредствено в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz

Илиана Беновска: Г-н Пеканов, Беновска, здравейте! Слушам, че докладвате 22-та целта от държавното управление на Кирил Петков като идни за осъществяване. По ПВУ имаше много възражения от страна на енергетици, че средствата са планувани за фотоволтаици, за други неща, само че не съответно за работещите по метода, по който работят сега електроцентрали. Това е първа констатация и отсам въпрос! Виждате, че въглищните централи ги връщат в целия свят. Дори сега наши търговци продават въглища за Сърбия и за Украйна, не знам дали знаете второто! Ние, нали не сме по-глупави от европейците, „ зелената договорка “ се отсрочва. Газификацията на ТЕЦ-овете също се отсрочва. Как ще подпомогнете въглищните централи, които обаче Вашият сътрудник Борислав Сандов позатвори, къде сполучливо, къде не, с цел да може да имаме зимата ток?

И вторият ми въпрос се отнася за нещо простичко – животновъдите! Фермерите алармират, че банкрутират и няма да имаме какво да ядем след няколко месеца! Животновъдството не се подкрепя. Не са опростени заемите на животновъдите, които трябваше да бъдат опростени. Става дума огромните. Опрощават се на дребните, а огромните, които имат повече глави, остават без финансиране. Фактически или би трябвало да ги убият, или не знам! Не искам повече такива сказуеми да използвам! Кажете какво ще извършите в тези две области, в случай, че ПВУ е пратен във типа, в който Вие го докладвате? И какви са опциите за корекции?

Атанас Пеканов: Да, благодаря Ви за въпроса!

Илиана Беновска: Благодаря и аз!

Атанас Пеканов: По отношение на първия въпрос, капиталовите планове ще бъдат такива, каквито са! Те са изпратени от постоянен кабинет. Ние, като длъжностен кабинет с релативно къс интервал на деяние от няколко седмици, нямаме метод по който даже да пожелаеме смяна. Тоест плановете би трябвало да се осъществят по метода, по който са подадени!

Вашият въпрос е доста на място, само че там средствата за работещите би трябвало да дойдат от фонда за обективен преход. Именно тези към 2 милиарда лв., които сега са за публично разискване и ние чакаме мнението на хората от районите. Ще има най-вероятно посещаване, от Министерството на енергетиката са изготвили тези проекти по какъв начин да се употребяват средствата най-много за хората от въглищните райони, които по някакъв метод могат да бъдат под риск от „ зеления преход “! В момента проектите са за публично разискване. В същото време чакаме и мнението на Европейска комисия. И в случай че там има някакви несъгласия, ние ще приказваме със обществените сътрудници!

Илиана Беновска: Много се оправдавам, само че в какъв период ще бъде заявката на Европейска комисия? Защото в този момент, както сме август, веднага ще пристигна октомври!

Атанас Пеканов: Не мога да отговоря те по кое време ще ни отговорят, само че проектите би трябвало да са признати до края на годината!

По отношение на „ зелената договорка “ – аз разбирам, че тематиката сега в действителност е много сложна. Геополитическата обстановка и енергийната рецесия трансформира малко фокуса и аз го разбирам. Ако ме питате дали краткосрочно би трябвало да се понижи упоритостта – може би да! В момента е мъчно да се извършва „ зеления преход “, когато има толкоз други рецесии. Виждате, във всяка една европейска страна е мъчно. Дългосрочно обаче аз не мисля, че би трябвало да се отстъпва от „ зелената договорка “, тъй като „ зелената договорка “ ще ни направи по-силни, ще направи Европа по-суверенна. Възобновяемите енергийни източници са си наши. И когато имаме задоволително, тогава ще бъдем по-малко подвластни от всички геополитически турбуленции, спорове и други!

Така че във връзка с „ зелената договорка “ аз не мисля, че тя се анулира! Да, сигурно в тази тежка среда, освен тук, мога да схвана за какво упоритостите могат да бъдат релативно отсрочени напред във времето.

По отношение на земеделския бранш, сега се готви действително европейската стратегия за земеделие. Тя не е предадена, мисля, че ще бъде предадена другата година. И там Министерството на земеделието считам, че интензивно е в разговор със бранша. Те могат да Ви отговорят по какъв начин по най-хубавия метод тези средства да се употребяват. Тя е обособена, тя не върви както оперативните стратегии дружно всички. Така че по нея има време да се реши по какъв начин най-добре да се употребяват средствата. Всичко друго, което би могло да бъде от изгода за този бранш, минава през националния бюджет, защото както споделих, по ПВУ сега не можем да тръгнем към някакви промени!

Явор Гечев, МЗХГ

Явор Гечев: ПВУ в частта му, която се отнася до МЗХГ, през септември-октомври би трябвало да стартира осъществяването на проекта. За да стартира, би трябвало да се напишат всички документи, които го оферират. Тоест той е като ПРСР в смален вид.

Успоредно с бъдещите политики, които казахме, тежка е обстановката със завършването на съществуващата ПРСР. Ако има едва звено в ДФЗ, то е във връзка с договорирането.

Но имаме и проект по какъв начин в допълнение да подкрепяме българските аграрни производители, тъй като топ целта, единственият приоритет в нашето министерство, главен, са земеделските производители в България!

Христо Алексиев, транспортният вице

Христо Алексиев, длъжностен министър на превоза и известията, дава отговор на въпроси на Илиана Беновска по време на конференция от 4-ти август 2022 година след среща с представители на автомобилния и автобусния отрасъл, излъчена непосредствено в пита-Радио К2, във и по Радио К2 на 93.9MHz

Илиана Беновска: Здравейте, вицепремиер Алексиев и на добър час! Ние всички тук сме очевидци каква борба водиха всички тези хора до Вас тук сега! Няма да проучвам персонално аз като публицист какво и за какво е било, само че единствено ще Ви кажа, г-жо Милтенова, че може би разпределението на парите от 2016 разпореждане е предизборно за гласоподавателя, това е политическа смешка!

Влизам всъщност, току изтече новината, министър Алексиев, че Вие, като вицепремиер, ще отговаряте за Министерство на регионалното развитие, за Министерствата на енергетиката, на стопанската система, на нововъведенията и околната среда и водите и други, само че да не ги изброявам. Така че да знаете госпожи и господа превозвачи, че всичко е в ръцете на вицепремиера Алексиев! И в този момент желая да попитам – ще документирате ли някакво съглашение от тази среща? Не Меморандума Gemcorp, господин Алексиев, само че някакъв документ и някакви периоди?

Христо Алексиев: Ние се обединихме по една към една обща позиция по кои стъпки и ограничения да работим! Аз го загатнах във връзка с ТОЛ – таксите, гранични преходи, горива, инспекцията в „ Автомобилна администрация “ по отношение на подадените от автомобилния отрасъл сигнали!

Илиана Беновска: Чух и за преструктуриране на „ Автомобилна администрация “!

Христо Алексиев: Това към този момент е различен въпрос, само че тези 4 неща, по първите 3 би трябвало да бъдат набелязани ясни ограничения! Ние се разбрахме и във времето по кое време кой какво да даде, с цел да може да имаме към този момент съответни резултати в околните 2-3 седмици!

Илиана Беновска: Добре, само че думата „ лети “, ще има ли някакъв документ?

Христо Алексиев: Ще има! След като завърши тази конференция ние ще приемем някаква обща позиция по тези неща, които загатнах!

Илиана Беновска: Вторият ми въпрос е във връзка с наследството, което Ви оставя предходния министър Събев – проблеми на „ Капитан Андреево “, на „ Дунав мост “, господин Петко Ангелов несъмнено Ви е споделил, както и Илиян Филипов по какъв начин си заплатиха камионите на погиналия в Гърция ферибот, „ Български пощи “, БДЖ сякаш пораства, самолетната линия със Скопие! Как ще се оправите с това завещание, тъй като тези проблеми са част от цялото?

Христо Алексиев: Все още не съм направил оценка на цялото си завещание, само че ще се оправя както различен път!

Илиана Беновска: И финален въпрос, Вие, като принципал на министерствата, които изредих, и на енергетиката, какъв надзор и по какъв начин в действителност, тъй като цените на горивата касаят превозвачите, по какъв начин ще процедирате в настоятелен проект, тъй като това не е единствено български проблем, той се усложни по български, само че той е международен проблем?

Христо Алексиев: Аз първоначално споделих и в моето ревю, ние няма по какъв начин отсам или от дребна България да борим международните рецесии, ескалацията на цените в международен мащаб или на европейско равнище! Но доста добре се вижда, че в случай че растежът на инфлацията приблизително за Европа е един, то за България е два пъти повече! Тоест това, върху което ще се концентрираме, е да борим този растеж, който е подбуден от неверни обществени политики, от нерегламентирани схеми. Там е нашата централизация, там ще бъдат съсредоточени нашите старания. Ние не можем да решаваме световни рецесии и въпроси, само че би трябвало да си подредим нашата къщурка. И аз съм сигурен, че в случай че се приложат избрани ограничения, най-малко растежът на инфлацията в България ще стартира да се приближава за междинния растеж за Европа! Това почти е задачата, която желаеме да реализираме! И това е пътят, по който желаеме да вървим!

Медия: Ще Ви стигне ли време да извършите одит на ТОЛ-системата?

Христо Алексиев: Цялостен одит на ТОЛ-системата би лишил доста време, не мога да приема подобен ангажимент! С сътрудника министър на районното развиване и благоустройството ще проведем такива диалози. За мен е належащо такова деяние. Въпросът е, че времето е малко. Но би трябвало да се работи и в тази посока, да!

Илиана Беновска: А поради това малко време единствено тези упоменати 4 неща ли ще съумеете да свършите?

Христо Алексиев: Те не са дребни неща! Има и други по-малки неща, само че те са също доста значими. Така че ние имаме най-малко 5-6 задания, които сме набелязали! Плюс това аз съм привикнал постоянно да си извършвам обещанията, както са очевидци предишния път – дадох обещание 3 неща и ги свърших! Затова, и като мъж, аз държа на думата си и не мога да обещая повече от това, което мога да извърша!

Иван Шишков, Министерство на регионалното развитие – за газовия интерконектор. И строителите и пътищарите

Иван Шишков: Установихме, че има закъснение в строителството и неизвършени строително-монтажни работи. Затова, както споделих и преди срещата, защото страната се е заела извънредно с бързото довеждане докрай на обекта, сме им заявили цялостното подпомагане на цялата страна, с цел да може по най-бързия метод да бъде въведен в употреба обекта и да потече газ по тръбата.

Ние се разбрахме с двете браншови организации за това, че има направена тактика по отношение на индексацията на цените, промените в Закон за обществените поръчки, което значи, че на следващия ден или вдругиден те ще дадат своите оферти и в границите на десетина дни ние ще можем взаимно с МФ да завършваме тази индексация. Защото това касае освен строителния отрасъл, касае и общини и необятен периметър от действия.

Иван Демерджиев, Министерство на вътрешните работи

Иван Демерджиев: Наш главен приоритет е да продължим битката с купения и корпоративния избор по време на организацията на изборите.

Следващ приоритет в работата ни ще бъде битката за пътна сигурност.

Смятаме да проведем нужните мероприятия и дейности, с цел да се влияе на битовата престъпност. В тази връзка ще се подхващат акции по изземване на нелегално добито и държано през годините оръжие.

Смятаме да бъдем безкомпромисни в битката с контрабандата, с Данък добавена стойност измамите, както и с разпространяването на наркотични субстанции.

Крум Зарков, Министерство на правосъдието

Крум Зарков: Приоритетите ни са реалистични и нужни и би трябвало да бъдат изпълнени в този момент, тъй като от това има значими на практика последствия. Приоритетите, които сме си фиксирали отвън настоящата активност са 5. На първо място законите по ПВУ.

Тези закони са безусловно изискване за втория транш за заплащане, което съставлява повече от 700 милиона евро.

Втори приоритет – през днешния ден влизат в действие последните промени на Закона за правосъдната власт, с които на европейските делегирани прокурори се дава администрация.

Следващ приоритет – основаване на Съвет за криминологически проучвания към Министерство на правосъдието. Ефективното противопоставяне на престъпността е безусловно невероятно без изчерпателен разбор на корените на тази престъпност. Последно, само че не на последно място като приоритет – тематиката Шенген.

Никола Стоянов, МИИ

Никола Стоянов: На всички е ясно на Министерството на стопанската система и промишлеността каква посока и роля му е дадена от законите на Република България и какви би трябвало да са целите в неговата активност. По-различното тук и първо ще се спра на тази тематика, са краткосрочни задания и цели, които са свързани с подготовката на бизнеса за идващата зима. Всички знаете каква е обстановката в света и в България сега. В този посока на подготовка няколко съществени цели и ограничения, които сме подготвили, несъмнено най-наболелия сега въпрос във връзка с газа. Там МИИ взе участие в спешния щаб за енергетика. Това, което мога да подчертая, че ние сигурно ще бъдем гласа на бизнеса в този щаб. И това ще е една линия, която ще минава през цялостната активност на министерството. Да, ние имаме нашите цели, само че ще търсим и разговор от самото начало, съвет или настояванията на работодателските, на синдикалните организации, на бизнеса в България и в последна сметка ще представляваме бизнеса в държавното управление, нещата, от които те имат потребност и ще пазиме техните ползи.

Димитър Стоянов, МО

Димитър Стоянов: При встъпването си в служба разгласих, че просперираща страна без мощна и съвременна войска няма! Затова и главният приоритет на служебния кабинет в лицето на министъра на защитата, главно внимание ще бъде ориентирано към модернизацията на българската войска.

Както знаете през 2017 година се организира съвещание на КСНС и се реализира единодушие, че трите съществени предпочитани плана за сухопътни, военноморски и военновъздушни сили ще се движат синхронно.

По плана за придобиване на нов вид военен аероплан, може би към този момент знаете, че имаме оферта за втория транш самолети Ф-16. Подготвили сме план за капиталов разход, който би трябвало да бъде импортиран в Министерски съвет и по-късно в Народно събрание. Надяваме се да успеем в периода на офертата – 1-ви ноември, само че сме създали и авариен вид до 15-ти декември и към този момент сме отправили такова запитване до американската страна.

Николай Милков, Министерство на външните работи

Николай Милков: Първи приоритет са изборите.

Като по-конкретни други цели бих желал да откроя Шенген.

Друга тематика, която ще бъде обект на нашето изпитание, е участието ни в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Балканската ни политика, която по принцип съставлява приоритет, въобще не се изчерпва единствено с РСМ. Винаги съм считал, че на Балканите има проблеми, които са надалеч по-взривоопасни.

Смятам, че в границите на състава, с който разполагаме в двете дипломатически представителства в Русия. Смятам, че в този миг, който е внимателен и за двете страни и техния потенциал да провеждат своето дипломатическо посланичество, респективно тук и там, една по-голяма умереност няма да навреди никога!

Лазар Лазаров, МТСП

Лазар Лазаров: Три съществени целта имаме в нашата активност. Това е потреблението на всички вероятни запаси, с цел да осигурим поддръжка за хората и фамилиите с ниски приходи в идните месеци.

Другият акцент, по който ще работим в идния месец, е излизане с предложение за размер на линия на беднотия.

Другият главен въпрос е обвързван с определянето на минималната работна заплата за идната година.

Румен Радев, президент

Румен Радев: Знаете, че на 2-ри октомври следва да проведем предварителни парламентарни избори и това е съществена задача през служебното държавно управление, тяхната организация. От голямо значение е идните парламентарни избори да излъчат стабилно и отговорно управническо болшинство, което да се заеме с неотложните промени и вземането на стратегически за страната ни решения. Важно е също по този начин това болшинство да се употребява с висока легитимност, а високата легитимност идва от висока изборна интензивност. високата изборна интензивност изисква както дейна акция на партиите и претендентите за народни представители с ясни стратегии и послания за привличане на гласоподаватели, по този начин и виновна работа на изборната администрация и страната, даващи убеденост в честността, прозрачността и достъпността на изборния развой. На първо място това значи повишение на доверието в машинния избор. Машинното гласоподаване потвърди своята успеваемост за фрапантно понижаване на недействителния избор, както и на броя на сбърканите и манипулирани протоколи, способства и за понижаване на купения избор.

Гълъб Донев, министър председател

Гълъб Донев: Уважаеми господин министър-председател Петков, уважаеми сътрудници министри, уважаеми публицисти и посетители! Преди час дадохме клетва да съблюдаваме Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се ръководим от ползите на народа. Клетвата към този момент е в действие. Пожелавам ви темперамент, храброст и мъдрост, с цел да отстоявате с всеки собствен автограф и решение националния интерес на България! Запазете известна отдалеченост от властта, с цел да не губите връзката си с хората. Когато търсите решение на действителен проблем мислете за всеки човек, който би трябвало да се оправи с него и ще разчита на подпомагане от страна на страната. Ще ви напомня, че страната, за която нормално се приказва като за нещо отвън нас, в действителност сме самите ние. И в тази зала ще повторя, че чакам от всеки един от вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки български жител! Умни решения, съобразени със законите! Умни и ефикасни решения, които имат за цел възстановяване живота на хората, а не са следващите ефектни политически послания. Предстоят ни месеци, в които политическите пристрастености ще са нажежени. В тази обстановка служебното държавно управление има за задача да възвърне положителния звук и продуктивния разговор в публичните връзки. Все още имам вяра, че това е допустимо!

Какво ни следва след тази гала – запознаване в елементи с триумфите, които наследяваме и това, което министър председателят Петков посочи! Тук би трябвало да заложим като главен приоритет цената на природния газ, цената на горивата, високата инфлация, блокираните поправки и поддръжката на пътищата в страната, митинга на пътностроителните компании и доста други. Но ще спра дотук. Пожелавам кураж и триумф на всеки един от вас! Благодаря за вниманието!

Служебни Росица Карамфилова, Росен Христов, Явор Гечев, Христо Алексиев –самураи без мечове сте!

Дали министрите Росица Карамфилова – Министерство на околната среда и водите и Росен Христов – МЕ ще закрепят въглищните централи, както мъдро прави Европа? И ще поправят дейностите на фамозния Борислав Сандов, който опита да затвори ТЕЦ-овете „ Бобов дол “, „ Брикел “, „ Марица 3 “, „ Варна “?

Дали министрите Явор Гечев – Министерство на земеделието и храните и Христо Алексиев – МТ могат да спасят фермите и нас да не останем без храна, и превозвачите – да не остане България без превоз и камиони?!

Дано не се наложи да ви правя подарък тениски HARVARD LAW, JUST KIDDING, както на Асен Василев, Кирил Петков и Даниел Лорер…

Аз съм Беновска. И запитвам.

Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР