Данните на Европейската статистическа служба Евростат за 2021-а година сочат,

...
Данните на Европейската статистическа служба Евростат за 2021-а година сочат,
Коментари Харесай

България остава най-бедната в ЕС

Данните на Европейската статистическа работа Евростат за 2021-а година сочат, че България е с най-нисък стандарт на покупателната дарба в Общността.

Класацията е направена кардинално въз основата на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, само че в името на по-точното съпоставяне в индикаторите на другите европейски страни, статистиците употребяват фиктивна единна валута - мерят Брутният вътрешен продукт на човек не в евро, а в стандарт на покупателната дарба. Средната стойност на Брутният вътрешен продукт е 100 стандарта на покупателната дарба и в случай че Брутният вътрешен продукт в съответната страна надвишава това равнище, се счита, че тя има по-висок Брутният вътрешен продукт. 17 от 27-те страни в Общността са оттатък тази граница, само че има и 10, които са под нея. В дъното за следващ път се оказва България.

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в България се равнява на 55 стандарта на покупателната дарба, са пресметнали статистиците. Това слага България надалеч под останалите страни в Общността - дистанцията с предпоследната по беднотия Гърция е 10 стандарта на покупателната дарба. Но пък Гърция се обрисува " първенец " по различен индикатор - Европейската комисия предвижда за тази година дългова квота от 186 % от Брутният вътрешен продукт, което несъмнено е най-високата стойност в еврозоната.

Кои са другите в групата

Останалите осем страни под границата от 100 стандарта на покупателната дарба са Испания (84), Полша (77), Унгария (76), Португалия (74), Румъния (73), Латвия (71), Хърватия (70) и Словакия (68). Словакия обаче, както показва немският " Ханделсблат ", има съществени шансове да напусне най-долните позиции в рейтинга. Плътната мрежа от компании за произвеждане на автомобилни елементи и висококвалифицираната работна ръка в автомобилния отрасъл съумяха да убедят шведския авто тръст " Волво " да построи нов цех в източната част на Словакия. Строителството би трябвало да стартира през 2023-а година, вложенията възлизат на милиарди, а работните места, които ще бъдат открити, са 7000.

Що се отнася до минимум бедната от десетте - Испания, немското издание отбелязва, че стопанската система на страната, която е втората най-предпочитана туристическа дестинация в света, е спаднала с 10,8 % по време на пандемията, т.е. повече от всяка друга икономическа нация. Положителното е, че резервациите за 2022-а надвишават, и то с доста тези от рекордната 2019-а година. Това обаче няма да бъде задоволително, с цел да бъдат достигнати равнищата на Брутният вътрешен продукт отпреди пандемията.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР