Данни новият коронавирус да се предава чрез храна засега няма.

...
Данни новият коронавирус да се предава чрез храна засега няма.
Коментари Харесай

Вижте как трябва да дезинфекцираме покупките от магазина

Данни новият ковид да се предава посредством храна към този момент няма. Рискът при извършване на покупки е по-скоро от хората в близост в магазина, изяснява микробиологът доктор Доналд Шафнър, представен от Сайънс алърт.
Д-р Шафнър, който е специалист по сигурност на храните в университета Рътгърс, дава отговор на въпроси, които ни тревожат. Според него е неуместно покупките да се държат на балкона три дни, изключително развалящите се.
В този съвет обаче има и зрънце истина, тъй като е известно, че вирусът постепенно се дезактивира на стайна температура, като полуживотът му е към осем часа. Това обаче би се основавало на догатката, че всички покупки са нечисти и самото им допиране може да докара до болест, което не е правилно.
Идеята да се дезинфектират всички опаковки и торби след прибиране от пазар също не е научно обоснована. Ако човек се тормози, че опаковките може да са нечисти, е най-добре да измие ръцете си, преди да стартира да се храни. Миенето на ръцете преди хранене е целесъобразно и когато няма пандемия.
Миенето на пресни артикули със сапун е извънредно непрепоръчително. Сапунът не е предопределен за храни и в случай че останки от него бъдат погълнати, може да провокира гадене, повръщане, диария.
Актуалните рекомендации, в това число и на американското Управление за надзор над питателните артикули и медикаментите, са пресните плодове и зеленчуци да се мият със студена вода.
Много хора употребяват торби за многократна приложимост по екологични съображения. Те, даже и да няма пандемия, би трябвало постоянно да се перат.
Макар и в изискванията на Ковид-19 на доктрина по тях да могат да полепнат микроорганизми, в това число и новият ковид в магазина, най-голямата заплаха по време на извършване на покупки са другите хора в близост.
Пазарските торби могат да се държат в автомобила. След като извадите продуктите си, би трябвало да измиете ръцете си, даже и да няма пандемия, припомня доктор Шафнър.
Рискът в магазините може да бъде понижен с дезинфекциране на ръцете. Някои магазини оферират дезинфектанти и обработват пазарските колички. Това е отлична процедура.
При сегашните условия е добре да съкратим времето за извършване на покупки. За това е подходящо да си вършим лист.
В магазините би трябвало да се съблюдава отдалеченост, целесъобразно на 1,8 м. След излизане от магазина, е добре да се употребява дезинфектант, предлага доктор Шафнър.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР