Дания измести Швеция от първото място в класацията на държавите,

...
Дания измести Швеция от първото място в класацията на държавите,
Коментари Харесай

Най-гостоприемните държави за жените в 21 век

Дания измести Швеция от първото място в класацията на страните, които са най-хубавото място за живеене на дами, съгласно рейтинга за 2018 на US News & World Report. От източноевропейските страни единствено Полша има мотив за горделивост.

В навечерието на Международния ден на дамата медийната организация направи допитване измежду 9000 дами като част от по-широкото изследване на най-хубавите страни, с цел да дефинира кои от общо 80 страни по света са гостоприемни за дами.
Цялото проучване за 2018 обгръща 21 000 бизнес водачи, осведомени членове на елита и средностатистически жители, с цел да се разкрие по какъв начин тези 80 страни са възприемани в международен мащаб по набор от индикатори – от икономическо въздействие до поданство и качество на живота. Най-добрите страни за дами получават оценка 10 по 5 признака: човешки права, равнопоставеност на половете, тъждество в приходите, прогрес и сигурност.

Как е у нас?
Макар България да не влиза в класацията, у нас също има положителни образци. Такава е специфичната стратегия Smart lady, която е ориентирана към всички дами, които заемат основни позиции в бизнеса. Програмата е плод на дълги изследвания, диалози с специалисти и бизнес дами. Партньори в нея са Fibank, MasterCard и Съюз създадено в България. Целта, която банката желае да реализира с програмата Smart Lady, е да се утвърди като сполучлив бизнес сътрудник на всяка дама, решила да пребори клишето, че бизнесът е непокътната територия единствено за мъже.

Ето и класацията:
На 21 място е Полша. Малко не доближава на тази клоняща надясно страна да събере най-много точки. Тя има 8 за приходи и единствено 2,5 за прогрес, само че общият й общ брой от 5,3 за тъждество на половете и 5,3 за човешки права й отреждат място в влиятелния лист.
На 20 място е Португалия. Тази западноевропейска страна се бори с финансови проблеми, а неравенството в приходите остава ниско – 1,3. Но пък е релативно несъмнено място – 7,3, а индикаторът за човешки права е 6,2.
На 19 място е Италия. Родината на изкуството, виното и положителната храна има посредствени резултати за равнопоставеност – 5,8, прогрес – 4,20 и права – 6,2, само че безработицата измежду дамите остава голям проблем.
На 18 място е Испания. Безработицата продължава да е проблем, а неравенството в приходите е единствено 1,4. Но страната прави стъпки за превъзмогване на половата равнопоставеност – 6,4, и човешките права – 6,2.
На 17 място е Япония. Една от най-технологично развитите страни, тя има топ 10 за прогрес. Но още има какво да се желае в равенството при стряскащи едвам 0,7 и човешките права – 3,1.
На 16 място са Съединени американски щати. Неравенството в приходите е предизвикателство, което още не е преодоляно – едвам 1,4. Но страната бележи голям прогрес – 8,8, и равенството е обичайно – 7,6.
На 15 място е Ирландия. Смятана за консервативно общество, страната се показва едва във връзка с прогрес и приходи – единствено 3,6, само че човешките права са 8,1 и това я изкачва в класацията.
На 14 място е Франция. Западноевропейската страна има голямо въздействие в света и е една от първите, защитаващи правата на индивида. Има високи резултати за тъждество и човешки права, само че ниски за приходи – единствено 2,4.
На 13 място е Англия. С министър-председател жена, страната се оправя добре с равнопоставеността – 8,5, и човешките права – 9. Но при приходите резултатът е стряскащ – 2,8.
На 12 място е Австрия. Тази централноевропейска страна е наситена с просвета и се гордее с висок витален стандарт и прилични равнища на правата и равнопоставеността. При приходите обаче би трябвало да направи повече – единствено 5,5.
На 11 място е Люксембург. Най-богатата страна в Европейски Съюз с най-високия стандарт на живот и високи резултати за права. При равнопоставеността обаче има единствено 6,9, 5,4 за прогрес и 6,2 за приходи.
На 10 място е Германия. Страната се подрежда напред с помощта на напредъка си – 9,2, и има порядъчен резултат за права – 8,2, само че за равнопоставеност събира 7,6.
На 9 място е Нова Зеландия. През 2017 министър-председателката Джасинда Ардърн изведе прогресивната Лейбъристка партия до победа и стана най-младият водач жена в целия свят. Страната обаче получава единствено 7,6 за равнопоставеност.
На 8 място е Австралия. С огромна дълготрайност на живота и при мъжете, и при дамите, тя събира 9,1 от 10 за човешки права и малко по-малко – 8,4, за равнопоставеност.
На 7 място е Швейцария. Най-добрата страна в света като цяло, съгласно подреждането тази неутрална, мирна страна събира 9 от 10 за равнопоставеност.
На 6 място е Канада. Северноамериканската страна разпространява разнообразието и се подрежда напред Благодарение на зачитането на човешките права и равнопоставеността на половете.
На 5 място е Финландия. Тя първа предложи неограничени права на дамите да гласоподават и да бъдат избирани в Народното събрание. Страната е една от най-гостоприемните за дами.
На 4 място е Холандия. Гражданите й са съумели да понижат неравенството в опазването на здравето, образованието, стопанската система и политиката като обезпечават придобивки като здравна сестра в помощ на майките с новородени.
На 3 място е Норвегия. Нарежда се трета от 144 страни в отчета на Световния стопански конгрес за особеното отнасяне на мъжете и дамите за 2016. Тя предлага великодушни придобивки при отпуска по майчинство и като цяло е измежду страните в света, където мъжете и дамите са равни.
На 2 място е Швеция. Тя слезе с едно място спрямо 2017. Шведите имат най-напредничаво отношение към равенството, съгласно отчет на YouGov.
На 1 място е Дания. Тя събира най-много точки за права и тъждество. Прогресивната скандинавска страна се гордее с обвързана с прихода система за дневна грижа и е една от най-гъвкавите в Европа във връзка с отпуска след раждане на дете в фамилията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР